Home
 

“Strah je naš prijatelj.”

Strah je naš prijatelj.On nas sprječava da bezglavo srljamo u opasnost.

Međutim, strah gubi svoju zaštitnu funkciju kada se ovo osjećanje, koje služi kao neka vrsta upozorenja, osamostali i preraste u fobiju.

U susretu sa objektom ili situacijom koja u nama izaziva strah javljaju se simptomi kao što su: osjećaj intenzivnog straha, ubrzan rad srca i ubrzano disanje, drhtanje i znojenje. Također može se javiti i čest nagon za mokrenje, suha usta, dijareja ili vrtoglavica.

Bihejvioralna terapija se pokazala vrlo efikasnom u liječenju anksioznosti i fobija, a njenu djelotvornost potvrđuju i znanstvenici. Ona se zasniva na tehnici suočavanja, uz podršku stručnjaka pacijent se izlaže situaciji koja u njemu budi osjećaj straha kako bi vremenom shvatio da su njegovi strahovi bili bezrazložni. Osim toga, terapeut uči pacijenta promijeniti misli koje uzrokuju strah.

Kod teških anksioznih poremećaja neophodna je primjena lijekova iz grupe antidepresiva, ali sredstva za smirenje, međutim, nisu pogodna i mogu stvoriti ovisnost, što kod antidepresiva nije slučaj. Također istraživanja su pokazala da djeca mogu naslijediti fobije roditelja.

 

19. Februara 2012. AUTOR: KATEGORIJA: Mentalno zdravlje Comments

Top