Djeca životu daju dodatni smisao

Parovi s djecom tvrde da im je život vrijedan truda i da ima svrhu, bračni su parovi sretniji od onih koji žive zajedno, dok su najnesretniji udovci te razvedeni.

Rođenje djeteta ljudima donosi životni smisao, otkrilo je istraživanje o sreći koje je proveo britanski tim stručnjaka na 80.000 ljudi. Iako ih dijete ne mora nužno usrećivati, ipak im daje razlog za život.

Ispitanici su morali odgovoriti na četiri pitanja, koliko su zadovoljni životom, je li im život vrijedan truda, jesu li jučer bili sretni te jesu li jučer bili nervozni. Trebali su procijeniti u kojoj im mjeri tvrdnja odgovara na skali od jedan do 10, prenosi Daily Mail.

Ljudi koji nemaju djecu na pitanje je li im život vrijedan truda dali su ocjenu 7.6, dok su parovi s djecom ocijenili sa 7.8 i 7.9. Parovi s djecom nisu nužno sretniji životom, ali ona im daju svrhu. Bračni parovi su zadovoljstvo životom ocijenili s 7.7, a parovi koji žive zajedno sa 7.5 od mogućih 10. Samci su dali ocjenu 7.3, udovci 6.8, a razvedeni i rastavljeni 6.6. Bračni su parovi sretniji od ostalih, naročito od parova koji žive zajedno, dok su najnesretniji oni razvedeni i rastavljeni, potvrdilo je istraživanje.