Jesu li žene lošiji vozači? (VIDEO)

Jesu li žene lošiji vozači? Stereotipi nikada nisu dobri, no ponekad prema njima ipak vrednujemo ljude.

Psiholog Geoff Rolls u svojoj knjizi ‘Woman Can’t Park, Men Can’t Pack’, obrađivao je razne stereotipe koje preovladavaju u većem dijelu svijeta, pa i kod nas , između ostalog : Je li istina da žene ne znaju parkirati, odnosno da su slabiji vozači?

Istraživanja su pokazala slijedeće:
Pretpostavlja se da je bočno parkiranje te parkiranje općenito teže ženama nego muškarcima jer je dokazano da u dijelu ženskog mozga zaduženom za orijentaciju ima manje aktivnosti nego u istom području muškog mozga. Naime, tokom hiljada godina, muškarci su bili lovci koji su se morali snalaziti u prostoru, pa se evolucijski taj dio više razvio.

Skeniranja na mozgu pokazala su da 80 do 85 posto žena ima živčane spojeve koji nemaju mogućnost prostorne orijentacije, dok su takvi spojevi u muškaraca uobičajeni. To može objasniti probleme s kojima se susreću žene kada ne mogu procijeniti udaljenost, brzinu i razmak.
Istraživanje koje je proveo u Americi kaže kako su žene krivci za gotovo dvije trećine automobilskih nesreća kojima je uzrok stisnuta papučica gasa umjesto kočnice. To se događa posebno starijim ženama, te najčešće na parkiralištu.
Ali prije nego što pomislite kako ste znali da su žene lošiji vozači statistike kažu kako u ukupnom postotku automobilskih nesreća muškarci sudjeluju sa oko 60 posto.
Dakle i žene i muškarci su podjednako i dobri i loši vozači, samo svatko na svoj način i u različitim situacijama.
Kod svakog spola jače su se razvili dijelovi mozga koji su mu trebali za aktivnosti koje su obavljali vjekovima. Žene su tako razvile vještinu uvjeravanja i pregovaranja pa je kod njih više razvijen dio mozga zadužen za govor, prosuđivanje i memoriju.

Pogledajte primjer ženskog osvajanja parkinga. Žene – muškarci 1:0    🙂