Lijepe misli život čine ljepšim

Psiholozi predlažu da osam minuta dnevno iskoristite da zamislite sliku koja vas čini sretnim (voljenu osobu, djecu, egzotičnu plažu).
U jednom danu doživimo čak 20.000 trenutaka, tvrdi nobelovac Danijel Kaneman. Oni traju nekoliko sekundi i mozak ih registruje. Da li će naš dan biti pozitivan ili negativan zavisi i od toga na koji način bilježimo trenutke – pozitivno, negativno ili neutralno.

Život će biti ljepši i uspješniji ako istrenirate mozak da se pozitivno odnosi prema problemima. Kada se osjećate loše, prvi korak ka optimizmu je zahvalnost za ono što imate. Osim toga, psiholozi predlažu da osam minuta dnevno iskoristite da zamislite sliku koja vas čini sretnim (voljenu osobu, decu, egzotičnu plažu…) i nakon toga ćete lakše da sagledate svaki problem i suočite se sa njim.
Lijepe misli mogu da „prevare“ mozak i natjeraju ga da stavove „ne znam, ne mogu, ne vidim rješenje“ pretvori u „mogu, znam, smijem, hoću“.

Ukoliko ni pozitivno razmišljanje ne može da vam popravi dan, isprobajte trik koji psiholozi nazivaju „pet pozitivnih stvari za svaku negativnu“. Kada vam se nešto loše dogodi, obradujte sebe onim što volite pet puta u toku tog dana i dejstvo lošeg ćete ne samo da ublažite, već i da sasvim potisnete.

Please follow and like us:
0