Najčešće pogreške razvedenih roditelja!

razvedeni roditeljiRazvod je vrlo neugodan i turbulentan period , porodica se rastura , mijenjaju okolnosti i ustaljeni ritam života , a najteže ga podnose predškolci i tinejdžeri , tvrde stručnjaci .
Kako je ponekad vrlo teško rastati se u miru , mnogi roditelji su skloni da preko djece ” prebijaju ” račune sa bivšim partnerom ili mu se tako svete .

Psiholozi savjetuju da uvijek pokušate s bivšim mužem ili ženom ostati u dobrim odnosima , jer će djeca tako najmanje patiti i razviti se u stabilnu ličnost . Istraživanja pokazuju da , bez obzira na kulturološke i socijalne razlike , razvedeni roditelji prave jako slične pogreške , pa su napravili popis onih najčešćih , koje bi trebalo izbjegavati . Postoje brojni načini pomoću kojih djeci možete olakšati razvod , dok pogreške mogu ostaviti neizbrisiv trag koji će ih pratiti tokom cijelog života .

* Prva i najčešća greška je da ne dozvoljavate djetetu da viđa roditelja koji se odselio zato što ste ljuti na njega . Dijete će patiti , a može stvoriti i odbojnost prema roditelju sa kojim je ostao . Vi ne morate se družite s bivšim , ali iskoristite svaku priliku da vaše zajedničko dijete to čini .

* Greška je i kada komunicirate s partnerom preko djeteta , odnosno kada insistirate da ono bude ” glasnik ” . Ukoliko niste u stanju da civilizirano pričate s bivšim partnerom , bolje je pričekati da prođe neko vrijeme , nego slati ” otrovne strelice ” preko djeteta . To je veliki emocionalni stres za dijete , tjerate ga da bira ” stranu ” , stvarate mu konfuziju u glavi i emocijama . Na kraju se najčešće dogodi da dijete sebe okrivi za razvod . Koliko god da je teško , potrudite se da bar pred djetetom civilizirano razgovarate , dogovarajte se oko odgoja i nikada pred njim ne raspravljajte o problemima iz prošlosti .

* Ne pokušavajte upropastite njegovu sliku o majci ili ocu . Dijete ne može dijeliti ljubav i kako god da porodica izgleda , ko god da je otišao ili je kriv za raspad braka , ono voli i majku i oca . To što vas je , na primjer , suprug nekim postupkom razočarai i izgubio vaše povjerenje, ne znači da će mu dijete to zamjerati, niti da će ga osuđivati. U odgoju morate i dalje biti porodica. Djetetu nikada nemojte nametati vaše mišljenje , a loše priče o drugom roditelju samo će mu naškoditi , jer neće umjeti da se izbori sa novim emocijama i okolnostima .

* Ne opterećujte dijete svojim problemima . Potrebna im je rutina , a adolescentima osjećaj kontrole i sigurnosti . U njihovim očima morate i dalje biti autoritet i snaga . Što prije poslije razvoda pokušati život vratiti ” u normalu ” , nastavite s dnevnim rutinama . Dijete ne može biti ni vaš savjetodavac , niti osoba koja vas tješi . Bez obzira na to koliko loše se osjećate , potrudite se da što češće atmosfera u domu bude uobičajena . Ne opterećujte ga brigama i nedoumicama koje imate .

* Nemojte nagovarati dijete da ispituje i špijunira supružnika koji se odselio . Ne ispitujte ga kada se vrati , ne govorite mu što treba tamo da priča i kako da reaguje u određenim situacijama .

Što ” normalnije ” izgleda život poslije razvoda i što su odnosi majke i oca bolji , dijete će lakše proći kroz taj neugodan period .

 

(psiholog.ba/novosti.rs)
Please follow and like us:
0