Nije loše ponekad i zaplakati

Svi mi smo u djetinjstvu prolili dosta suza , pa i kroz kasniji svoj zivot su potekle po koje suze. Suze se smatraju ljudskom slabošću,međutim one su zapravo znak hrabrosti i jedan od najvažnijih načina čovjekovog samozacjeljivanja, tvrde mnogi psiholozi.

Postoje tri vrste suza:
1. refleksne ( javljaju se prilikom iritacije oka)
2. trajne (odgovorne su za vlaženje oka)
3. emocionalne ( nastaju kao rezultat naših emocija )

Refleksne suze sadrže 98% vode, a emocionalne pored vode sadrže i hormon stresa, koji se plakanjem izlučuje iz organizma i time se izbacuju štetne materije. Ovo je nedavno otkriće američkog biohemičara dr. Vilijama Freja. Iskrenim plakanjem se iz organizma izbacuju sve štetne materije koje se nakupljaju za vrijeme stresnih situacija. Osim toga podstiče se proizvodnja hormona sreće endorfina.
Osobe poslije plakanja se osjećaju bolje čak iako problem nije riješen. Suze su te koje će očistiti organizam od toksina, i emocionalno izliječiti srce istakla je dr. Judit Orlof, profesor psihologije na američkom Univerzitetu UCLA.U suprotnom često gutanje tuge može da vodi mnogo većim problemima od postojećih. Plačući osoba izbacuje teret emocija, poslije čega se osjeća smirenije.
Suze su veliki saveznik u liječenju psihe i tijela, ali nisu prijatelj seksualnom životu, pokazala su istraživanja. Kod muškaraca ženske suze izazivaju pad testesterona i smanjivanja libida.
Suze po svemu sudeći imaju i štetna i pozitivna dejstva na ljudski organizam. Zato vodite računa u koje vrijeme i pred kim, pustite po koju suzu kako bi izbacili negativne supstance nakupljene stresnim situacijama.