Pohvale grade samopouzdanje djeteta

Svi volimo da nas neko pohvali, a djeca posebno. Imajte u vidu, međutim, da neće svaka pohvala izgraditi samopouzdanje.

Neumjerene i pogrešno formulisane pohvale mogu da dovedu do toga da dijete očekuje oduševljenje za svaku sitnicu koju uradi što nije dobro za samopouzdanost. Pohvala koja gradi pozitivnu vjeru u sebe je zaslužena, odnosi se na neku specifičnu akciju i ponavlja se kad je potrebno.

Pomozite djetetu da prepozna svoje sposobnosti pomoću mudre pohvale, evo i kako:

Počnite tako što ćete djetetu posvetiti pažnju.

Obratite pažnju na poseban talenat, osobinu, vještinu ili ljubav prema nečemu što zaslužuje priznanje. Možda ćete primijetiti talenat za umjetnost ili neku karakternu crtu koja je vrijedna hvale.

Zatim, sačekajte momenat u kome taj talenat ili osobina dolaze do izražaja.

Ovo je trenutak u kome možete da odate priznanje djetetu za taj talenat ili osobinu. Važno je da vaša poruka djetetu bude takva da ono shvati tačno šta želite da pohvalite kod njega, na primjer: “Sara ti stvarno imaš osjećaj za slikanje jer koristiš predivne boje u svim svojim crtežima.” Dobra je ideja da uvijek koristite istu riječ da opišete talenat djeteta, kao i da budete precizni zbog čega hvalite dijete.

Potom, hvalite vještinu ili talenat više puta u narednih nekoliko nedjelja.

Na taj način, vaše dijete će prije povjerovati u poruku koju mu šaljete, prihvatiti je i stvoriti svoje ubjeđenje na osnovu nje. Pobrinite se da je svaka pohvala zaslužena. Sačekajte sa nagradama, posebno novčanim – prave riječi u pravom trenutku su najbolja nagrada.

Imajte na umu da se navike ponašanja stiču tek nakon otprilike 21 dana ponavljanja.

Što je niži nivo samopouzdanja djeteta, to ćete češće morati da ponavljate pohvale. Takođe, možete da fotografišete dijete u momentu kada se bavi aktivnošću koju želite da pohvalite i potavite tu fotografiju na neko vidno mjesto u kući kao podsjetnik dječjeg talenta. Onaj trenutak kada vaše dijete verbalizuje svoj talenat i svoju svijest o sopstvenoj vještini ili daru je momenat kada je ta osobina definitivno prihvaćena.

Koje pohvale najčešće upućujete svom djetetu?

Please follow and like us:
0