Svađe između roditelja i djece

Roditelji koji se muče sa izljevima gnjeva svojih najmlađih ili ne mogu izaći na kraj sa mušicama svojih tinejdžera ne bi se smjeli tješti da će situacija biti puno bolja kada djeca odrastu.

Američki su naučnici dokazali da svađe između roditelja i djece postaju gore u odrasloj dobi. Psiholozi kažu da, čak i kada djeca dođu u srednju dob te i sami postanu roditelji, još uvijek se svađaju sa svojim roditeljima. Svađe između majki i kćerki su najgorljivije, a predmet svađa je često uvijek isti, želja roditelja da djeci i dalje kontrolišu život.

Naučnici sa univerziteta u Michiganu su proučavali 500 roditelja i njihovu odraslu djecu u dobi od 22 godine i starije, koji su morali zapisati svoje razgovore, probleme u prošlosti i uočene probleme u svom odnosu.

Pokazalo se da se tinejdžeri ljute na roditelje kada im kažu šta trebaju obući, dok se starija djeca najčešće ljute kada im roditelji govore kako trebaju odgajati vlastitu djecu ili ih gnjave oko finansija.

Istraživanje je takođe dokazalo da roditelji osjećaju tenzije puno jače nego djeca te da se majke osjećaju još gore nakon svađa. Naučnica Kira Birditt, koja je vodila istraživanje, objasnila je rezultate: “Veza između roditelja i djece je najstariji ljudski odnos i najdugotrajniji. Ta veza je obično vrlo pozitivna i puna podrške, ali isto tako često uključuje osjećaj iritiranja i tenzije. Možda je razlog tome što djeca osjećaju da njihove majke traže veću prisnost ili su uopšte gledano nametljivije od očeva”.

Dobra vijest je da je istraživanje takođe pokazalo da se obje strane, što su starije, više trude razumjeti suprotna stajališta.