Tajna uspješnog braka

Ljubav dvoje ljudi najvažnija je, no često nedovoljna za uspješan i dugovječan brak.Međutim istraživanja psihologa koja su obuhvaćala životne postupke koji produbljuju vezu među supružnicima, doveli su do tako jednostavnih rezultata, koji su primjenjivi u svakodnevnom životu, te definitivno vode uspješnom braku.
Tu su:
Uzajamno poštivanje i cijenjenje
Vrlo je važno da osobu s kojom ste u braku cijenite i poštujete. Te osjećaje treba redovito pokazivati.Kako? Pozitivnim izjavama: Hvala ti što redovito obavljaš ovo umjesto mene. Cijenim to što toleriraš moje povremene napade neraspoloženja/ sebičnosti/ ili čega već…

Partnerstvo
Brak i svaka druga ozbiljna veza trebala bi se temeljiti na ravnopravnom odnosu – partnerstvu dvaju osoba. Oba partnera trebala bi imati jednaka prava i odgovornosti, jednaku važnost.

Prilagodljivost
Svaki odnos zahtjeva prilagodljivost. Oba partnera moraju biti spremna na neke ustupke, promjene, dogovarati se, raditi kompromise.

Iskrenost
Iskren odnos preduvijet je za razumijevanje, usklađivanje, dogovor, dobru komunikaciju.

Zajednički trenuci
Zajedničke šetnje, gledanje starih filmova, odlasci u prirodu, kahva u omiljenom djelu dana, ljenčarenje uz knjigu… Nije važno šta radite, važno je da uživate u zajedničkim trenucima.

Humor
Smijeh je lijek. Preokenite krizni trenutak u šalu, pričajte viceve, budite nasmijani… Družite se sa prijateljima.

Briga i pažnja
Pokušajte ne uzimati jedno drugo ‘zdravo za gotovo’. Skuhati kafu, izmasirati stopala, primiti za ruku, poljubiti u prolazu i tek tako…

Podrška
Međusobna podrška oba partnera vrlo je važna. Ljubomori nema mjesta u dobrom braku. Partneri moraju ohrabrivati jedno drugo i pružati jedno drugom podršku.

Razgovor
Treba razgovarati. Često i o svemu. Dobra komunikacija preduvijet je razumijevanja.

Zajednički ciljevi
Svako ima neke svoje snove i želje vezane za budućnost. Osobe u braku trebale bi imati zajedničke ciljeve. O njima treba razgovarati, zajednički osmišljavati načine ostvarenja, planirati… To može biti kućica na selu, put oko svijeta, zajednički posao… Nije važno. Zajednički cilj je spona, osnažujuća veza između dvoje ljudi.