Pritisnute poslom kojim se bave, žene su sklone da utjehu od stresa potraže u hrani, zaključila je grupa finskih stručnjaka sa Instituta za profesionalno zdravlje.
Njihova studija je pokazala da žene koje su pod stresom često pribjegavaju “emocionalnom” jedenju. One jedu kada su anksiozne ili neraspoložene, a ne samo kad su gladne.
Ove žene su sklonije i nekontrolisanom jedenju, koje karakteriše osjećaj stalne gladi i nemogućnost zaustavljanja dok se ne “počisti” sva hrana koja je na raspolaganju.
Stres otežava pravljenje promjena u sopstvenom ponašanju u odnosu na hranu. Kada stres učini svoje, slabljenje dugo traje i teško je održati novu težinu.
Finski tim preporučuje da se kod ovakvih slučajeva prvo rješava problem posla, kao i da se kod liječenja gojaznosti obavezno razmotri i pitanje poslovnih prilika dotične osobe i njenih prehrambenih navika.
Žene koje pripadaju pomenutom tipu čak ne moraju da budu gojazne, ali njihov odnos prema hrani prijeti da vremenom to postanu. Ovakav način života nikako nije dobar za njihovo zdravlje, jer se, pod dejstvom stresa, radije opredjeljuju za čokoladu ili brzu hranu nego za zdrave proizvode.