11 Savjeta za pozitivan pristup negativnim osobama

Autor: kues1/freepik.com

Autor: Sarah Kristenson

Preuzeto sa stranice: happierhuman.com

Pronalaženje načina za suočavanje s negativnim ljudima može biti zahtjevan zadatak, ali novi početak može donijeti značajno olakšanje, čak i bez potrebe za fizičkim odlaskom. Ključno je da ne ponavljate stare greške i ne vraćate se lošim navikama kada ste već na novom terenu.

Da li ste svjesni jeste li okruženi negativnim ljudima? Jeste li možda vi negativna osoba? Vrijeme je da saznate kako se nositi s negativnošću i da se osigurate da ne potonete u negativnosti u vlastitom životu.

Kao ljudi, osjećamo se bolje kada vidimo da nismo sami u patnji ili nošenju tereta (ako drugi mogu, možemo i mi). Čudno je umirujuće vidjeti da nismo jedini koji nose teret, a kada vidimo da drugi mogu nastaviti, osjećamo se pozitivnije i sposobnije.

11 Strategija za Postupanje sa Negativnim Osobama

Budući da ne možete izbjegavati sve negativne ljude, a negativne osobe ne nose znak upozorenja da ih izbjegavate pri prvom susretu, morate razviti strategije za postupanje s njima.

1. Naučite se distancirati i slušati

Provođenje vremena s negativnom osobom može biti iscrpljujuće. Brzo pretpostavljamo da je sve što kažu negativno, bez da zapravo slušamo ili im damo priliku. Negativnost dolazi odnekud, i kada razumijete zašto je neko negativan, to će vam pomoći da ne budete toliko pogođeni njihovom negativnošću. Zato slušajte, ali ne dozvolite da vas emocije povuku prema dolje.

Zamislite da slušate razgovor izvan vašeg prozora između dva potpuna stranca. Nemojte se previše uplitati u njihovu priču, već slušajte, suosjećajte, ali se držite  na odstojanju. Ako postane previše, trebate potražiti savjetovanje ili terapiju.

2. Uspostavite i čuvajte svoje granice

Prava moć negativne osobe dolazi kada pređu vaše granice i dobiju slobodan pristup vašem umu, srcu i duši. Kada postavite granice, važno je da ih dosljedno provodite. Dakle, ako ne želite da negativna osoba utiče na vaš pogled na život, trebate osigurati da vaše granice ne dopuštaju da one utiču na to što mislite ili osjećate.To može značiti da trebate otvoreno reći toj osobi da prestane pokušavati uticati na vaše mišljenje i da poštuje vaše stavove kao različite od njihovih. Zalaganje za svoje granice je pozitivan čin koji vas štiti od vanjske negativnosti.

Imajte na umu, ako ste jasno definisali ko ste (putem svojih granica), nećete se izgubiti u negativnosti.

3. Empatizirajte, a ne sažaljevajte

Negativnoj osobi ne treba neko ko će joj reći “Ah, jadna bebice.” Umjesto toga, potrebna im je empatija. Sažaljenje će samo ohrabriti njihove zablude i negativnost. Umjesto da kažete da su opravdani u tome kakvi jesu, možete reći da ih razumijete, ali da znate da negativnost nije jedini način.

Isticanje pozitivnih aspekata u njihovom životu može im pomoći da prevaziđu negativnost na zdrav način. Ovo se vraća na staru izreku “budi zahvalan na onome što imaš.” Kada se suoče sa svim dobrim stvarima u životu, teško će im biti opravdati negativnost.

4. Skretanje pažnje kao privremeno rješenje

Kada ste bili malo dijete, vaši roditelji su možda koristili odvraćanje pažnje kao način da vas smire tokom ispada bijesa ili plača. Uobičajen način bio je da vam puhnu u lice, odvraćajući vas od epizode plača koju ste namjeravali započeti. Isto tako, i vi možete koristiti odvraćanje pažnje kao način da zaustavite negativne osobe u njihovoj pretjeranoj verbalnoj negativnosti o komšijama ili čemu god drugom u čemu su negativni.

Promijenite temu u strateškom trenutku za dobar razgovor, pokažite nešto pozitivno poput video snimaka mačaka na YouTube-u ili pitajte  o nekoj zabavnoj aktivnosti za koju znate da ih zanima i koju vole.

5. Nemojte dolijevati ulje na vatru

Prisebnost je teško sačuvati kad vidite da drugi gube kontrolu. Negativnost je zarazna, i također eksponencijalno raste. Zato izbjegavajte upadanje u dramu i umanjite svoje vlastite emocije. Dok se svi ostali možda ponašaju negativno, vi možete odlučiti ne biti negativni tako što nećete dopustiti da se vaše emocije odraze na trenutnu situaciju.

Provjerite sami sebe ako osjećate ljutnju ili tugu – jesu li to vaša osjećanja ili ih preuzimate od drugih? Sada identifikujte šta zaista osjećate i stavite pod kontrolu bilo koje negativne emocije koje nisu vaše.

6. Osluškujte i učite

Može biti izazovno ostati smiren kada neko negativno govori o vama. Umjesto da odmah reagujete i uzvratite napadom, pričekajte, slušajte i učite. Njihova negativnost može biti izvrsna prilika za učenje.

Pokušajte razumjeti ono što govore, izdvojite njihovu pristrasnost i negativnost, i razmislite o onome što ostaje. Naučite iz preostalog i postanite pozitivniji od njihove negativnosti.

7. Nemojte reagovati, djelujte

Negativnost može izvući najgore iz nas, posebno kada se suočavamo sa vlastitim izazovima. Međutim, pokušajte djelovati nakon pažljivog razmatranja šta trebate učiniti kada vam neko pristupi s negativnim stavom. Reagovanje je način kako širite više negativnosti.

Jednostavna praksa uzimanja tri duboka udaha prije nego što donesete odluku ili odgovorite može zaista pomoći da izbjegnete upadanje u zamku. Disanje je pozitivan čin, a samo nekoliko dubokih udisaja može vam pomoći da upravljate vanjskom negativnošću i također primijetite ako i sami isijavate negativnost.

8. Razvijte naviku prihvatanja i distanciranja

Iako možda želite pomoći nekome da postane manje negativan (posebno ako je riječ o voljenoj osobi), morate prihvatiti da ih nećete promijeniti – oni se mogu promijeniti samo ukoliko to sami urade. Umjesto pokušaja prisile na rješavanje problema, trebali biste praktikovati prihvatanje osobe onakvom kakva jeste i održavati sigurnu distancu između vas i njih. Druženje s negativnim osobama može dovesti do toga da i sami postanete negativni, zbog čega vam održavanje određene distance pomaže da ostanete na pozitivnom putu.

9. Odgovorite pozitivom na negativnost

Kada neko ima negativan stav, možete ga nadmašiti svojom pozitivnošću. Nemojte pokušavati promijeniti negativnu osobu; umjesto toga, dozvolite im da upiju malo vaše pozitivnosti, i nadajmo se da će im početi pomagati da postanu manje negativni.

Za svaku negativnu izjavu ili primjedbu koju iznesu, možete odgovoriti pozitivnom izjavom ili ukazati na nešto pozitivno što su propustili primijetiti. Nemojte ih direktno kritikovati zbog negativnosti. Umjesto toga, pomozite im da vide pozitivne stvari. Sve se svodi na to kako gledamo na život.

10. Imajte na umu da to nema veze s vama

Ako ste po prirodi empatični, lako ćete okriviti sebe za negativnost druge osobe. Mogli biste se osjećati kao da su negativni zbog vas ili da je vaša odgovornost pomoći negativnoj osobi da postane sretnija. Ali istina je – to nije na vama. Negativnost je karakteristika te osobe, ali to nije vaša krivica, niti je vaša odgovornost da ih “popravljate”. Kada se ponašaju negativno, podsjetite sebe da je to izbor koji negativna osoba svakodnevno donosi. Vi ne donosite taj izbor umjesto njih. Zanimljivo je da ljudi često nisu zadovoljni sobom, što ih čini negativnima.

Zato je negativnost u stvari usmjerena prema sebi, a ne prema vama.

11. Vodite bilješke

Negativne osobe nas mogu dovesti do toga da sumnjamo u sebe, što može situaciju učiniti mnogo težom nego što jeste. Vodite dnevnik, zabilježite kada je neko negativan, planirajte kako se nositi s njima u neposrednoj budućnosti i pratite svoje postupke. To će vam omogućiti da znate kada i sami počnete postajati negativni.


Zaključne misli o tome kako se nositi s negativnim osobama

Znanje o tome kako se nositi s negativnim ljudima često nije vještina koju učimo u školi, stoga je važno naučiti je u toku života.

Ponovljeno izlaganje negativnim osobama može vas natjerati da izbjegavate ljude, postanete negativni i izgubite dinamiku u životu. Ako su negativne osobe članovi vaše porodice ili vaši voljeni, to može biti dvostruko teži udarac.

Srećom, možete koristiti pozitivne metode poput empatije, distanciranja, disanja, vođenja dnevnika i prihvatanja kako biste si pomogli da ostanete na pravom putu i ostanete pozitivni svjetionik na putu kojim hodate s negativnim osobama.