Brak – institucija koja nam je ostavljena u amanet

Brak – divan način da ozvaničite svoju ljubav, ali nerijetko ta ljubav “do kraja života” završi mnogo brže i za sobom ostavi samo bolne uspomene. U braku se uvijek isti ili slični problemi ponavljaju, a nakon nekoliko godina kada se ljubav pretvori u naviku počinju intenzivne svađe, što najčešće rezultira razvodom.

Sastavili smo listu najčešćih grešaka koje bi bračni parovi trebali izbjegavati kako bi ispunili davno obećano – ljubav u dobru i zlu do kraja života:
1. Poštovanje

Bez obzira na sve probleme sa vašim partnerom, ne ogovarajte ga svojim prijateljima ili još gore saradnicima na poslu. Ne samo da nećete privući pažnju, nego će se na vas gledati sa sažaljenjem, a to vam nije potrebno. Razmirice rješavajte u svojoj kući i razgovarajte o problemima sa vašim partnerom, a ne sa prijateljima.

2. Ignoriranje

Kada postoji problem između vas dvoje, ignoriranje i nezainteresiranost su vam najveći neprijatelji. Kada se pokrene razgovor o važnim temama, onda se potrudite sudjelovati u dogovaranju, a ne da vam pažnju odvlači TV ili tipkanje na kompjuteru.
3. Ne naređujte

Nema potrebe da jedno drugom držite predavanja, oboje ste odrasli ljudi. Kako vi ne volite da vam se naređuje, tako ni druga strana ne voli da joj se naređuje. Pokušajte ne inzistirati na nekim stvarima, nego se dogovarati. Ne dozvolite da svojim ponašanjem drugu stranu stavite u podređeni položaj, jer vam takva neće biti dugo interesantna. Ne trošite svoju energiju na smišljanje naredbi i uzaludne rasprave, nego je iskoristite na ljepši način…razmjenjujte lijepe riječi, izađite vani ili nešto zajednički skuhajte. Probajte i uživat ćete!

4. Obećanja

Svako od nas voli čuti kako ga netko voli i poštuje, ali i da nam to pokaže. To možete učiniti malim sitnicama ili krupnim stvarima…u ovom slučaju nije bitan način nego namjera. Ako nešto obećate svom dragom/dragoj, onda se potrudite da to i ispunite, vi ćete se osjećati bolje, a partneru će puno značiti.
5. Laži

Ukoliko zaista volite svog bračnog partnera i želite doživjeti duboku starost sa njim/njom, onda tajnama i lažima u vašem zajedničkom životu nema mjesta. Takve situacije mogu samo stvoriti duboki jaz i nepovjerenje.

6. Nemojte provocirati

Ostavljate gomilu garderobe nasred sobe(posebno muškarci), neprestano kasnite na dogovoreni termin (karakteristično za žene), a osim toga stalno mu/joj prigovarate. Bravo! Na pravom ste putu da vam okrene leđa. Umjesto što pronalazite opravdanja svaki čas, pokušajte popraviti svoje ponašanje. Potrudite se da ne činite stvari koje vašeg partnera provociraju.