Kako prepoznati laž?

Šta se dogodi kada se laž usavrši, teže je prepoznajemo i očekujemo? Kako tada razlikovati istinu od laži?
Kako prepoznati laž?

Zasigurno vas je neko barem jednom u životu zeznuo. To je mogao biti vaš prijatelj, poznanik ili jednostavno neko vama blizak.

Poznato nam je i kad neko drži u tajnosti važne informacije, kao naprimjer putovanje u xy mjesto dođe 100 €, ali zaboravi na dodatne troškove s kojima putovanje doseže do 200 €. Dogodi se ponekad da i uspijemo prepoznati lažljivca. Njegova putovanja su puno luksuznija od onoga što sebi trenutno može priuštiti i vremena koje mu je na raspolaganju, a već je utrošeno.

Šta se dogodi kada se laž usavrši, teže je prepoznajemo i očekujemo? Kako tada raspoznati istinu od laži? Evo nekoliko psiholoških savjeta za takve situacije:

1. Lažljivci ne gledaju u oči
Premda se ne trebamo uvijek držati ovoga. Naime, postoje ljudi koji vrlo često i intenzivno imaju običaj bolesno gledat druge u oči, a ista stvar se događa kada im nedostaje samopouzdanja. Posebno treba obratiti pažnju kada lažljivci ne skidaju pogled s vas, a onda naglo presjeku gledanjem u pod. Postoji mogućnost da ih je nečega sram. Vrlo je vjerojatno da vam je laž već izrečena ili će tek biti.

2. Nedosljednost i proturječnost u pričama
Svaka nedosljednost ili proturječnost u njihovim izjavama trebala bi u vama probuditi sumnju da nešto nije u redu. Naime, pravi događaji događaju se na logičan način i određenim slijedom, što je razlog zašto bi svi trebali prihvatiti prirodan tok stvari.

3. Nelagoda
Ovo se odnosi na one ljude koji su obično veseli, sretni i uvijek spremni na razgovor. Postane čudno kada se dogodi dan da vas izbjegavaju. To se događa kada ih krajičkom oka uhvatite da postaju nervozni ili se igraju rukama, tapkaju nogama, zure u strop i izgledaju kao Pepeljuga koja bježi kako je niko ne bi prepoznao.

4. Govor tijela
Spomenuto je već kod nelagode i kontakta s očima. Tu je i niz drugih znakova koji upućuju kad osoba laže. Moguće su i fizičke reakcije poput znojenja i zbunjenosti.U kombinaciji s hvatanjem za uho, trljanje očiju za vrijeme govorenja da onaj koji govori dosta laže.

5. Puno detalja
Budite oprezni kada prepričavaju u detalje. Kada ih pitate kako je bilo npr. u kinu, a oni krenu s pričom kako nisu mogli pronaći čarape, kako je jedna bila u kupaoni, druga u kuhinji, kako su bile stare i sive… Ne želi mijenjati temu razgovora, kako bi ostao u vodama u kojima pliva najlakše, bez imalo poteškoća.

6. Obratite pažnju na njihove male sitne varke
Osoba koja laže trudi se ne pokazati svoje pravo lice, pri tome koristeći i lažan govor tijela. Može se smijat jako glasno, mahati rukama i djelovati oduševljeno. Najviše pažnje treba obratiti na njihove geste i izraze lica. Primijetit ćemo da osoba odjednom postane ozbiljna i nervozna. Taj trenutak obično kratko traje, u prosjeku četvrtinu sekunde , ali je dovoljan pokazatelj da taj neko nije iskren.

7. Gledajte osmijeh
Psiholozi kažu je iskren smijeh jedna od najtežih emocija koje možemo odglumiti. Osmijeh dolazi iz dubine duše, a osim krajnika i usana, veliku ulogu u njegovu stvaranju imaju oči, obrazi i položaj glave. Teško je održavati ravnotežu svih tih prijeko potrebnih sastojaka koji čine naš osmijeh.

 

Please follow and like us:
0