Autizam se može otkriti testiranjem sluha kod beba

Smiling baby with headphone
Autizam bi mogao biti dijagnosticiran uz pomoć jednostavnog slušnog testa, rezultati su to najnovijih naučnih istraživanja. Ovaj test omogućio bi da liječenje počne godinama prije nego što se simptomi razviju.

Naučnici s Univerziteta za osteopatsku medicinu Lake Erie u SAD-u kažu da mogu otkriti autizam kod djece vrlo brzo nakon rođenja i to testiranjem akustičkog refleksa, piše Daily Mail.

Naime, radi se o testiranju bebinog sluha, to jeste njenih reakcija na zvuke širokog raspona frekvencija koje stručnjacima otkrivaju osjetljivost i vrijeme reakcije na pojedini zvuk, a to vodi do postavljanja dijagnoze jer postoji snažna veza između slušne disfunkcije i autizma.

“U ranim fazama života mozak je vrlo plastičan, što znači da je pravilnim ranim intervencijama moguće ispraviti određene nepravilnosti – kaže profesor anatomije Randy Kulesza Jr.

Djeca s ASD-om (poremećaji autističnog spektra) imaju problema s komunikacijom, socijalnom interakcijom i skloni su ponavljajućem ponašanju. Međutim, dijagnoza autizma kod većine uspostavlja se tek nakon četvrte godine života, kada se i počne s terapijom.

“Znamo da većina pacijenata ima problema sa sluhom, a sluh je presudan za razvoj govora i jezika koji, također, utječe na socijalno-emocinalni razvoj. Optimiziranjem slušne funkcije kvalitet života može im biti znatno bolji”, rekao je Kulesza Jr.

Naglasio je i kako se trenutno svoj novorođenčadi ispituje sluh da bi se ustanovilo čuju li ili ne, a testiranje akustičkog refleksa pružilo bi liječnicima puno više informacija o vrstama disfunkcija koje mogu biti prisutne.

Osobe s autizmom pate od preosjetljivosti, što znači da čak i relativno tihe zvukove mogu osjećati kao strašnu buku.

“Ako roditelji i liječnici shvate da od samog početka mogu raditi na prilagođavanju djetetove osjetljivosti, tako će njegovo iskustvo svijeta učiniti mnogo manje intenzivnim i zastrašujućim”, kazao je Kulesza Jr.