Pokaži mi Facebook profil i reći ću ti kakav si!

fbDruželjubivi? Stidljivi? Pomalo narcisoidni ? Ekstravertni? Volite da imate kontrolu? Koliko je o nama moguće saznati posmatranjem našeg Facebook profila i našeg ponašanja na Facebook-u?

Na Internetu ćete naći dosta popularno psiholoških tekstova na tu temu – od tipova fotografija koje postavljamo u profilu, do cjelih tipologija FB ličnosti ( da li ste photo fanatic ili casual checker?)

U poslednje vrjeme i psihološka istraživanja društvenih medija prilično su usredsređena na pronalaženje veza  između određenih osobina ličnosti i našeg ponašanja i načina na koji se predstavljamo u okviru online društvenih zajednica. Zbog svoje široke rasprostranjenosti Facebook je jedna od najispitivanijih društvenih mreža i dobar broj istraživanja iz ove oblasti odnosi se upravo na naše predstavljanje i ponašanje na Facebook-u.

Broj i tip postavljenih fotografija, broj prijatelja, broj i kvalitet dnevnih interakcija, parametri podešavanja privatnosti, sadržaji postavljeni na Wall-u – sve su to parametri koji se prilikom sprovodjenja istraživanja uzimaju u obzir. Često uz analizu profila radimo i testove ličnosti učesnika u istraživanju  (Big Five recimo) pa  na osnovu toga pokušavamo da utvrdimo postojanje veza između određenih osobina ličnosti i načina na koji se predstavljamo na Facebooku. Čini se da sebe prilično vjerno prezentujemo na FB i da su u većini slučajeva naši FB profili zaista i odraz odredjenih naših osobina.

 Šta smo do sada saznali kopajući po profilima i testovima ličnosti?

– Osobe koje su po prirodi ekstravertne bice vidjene kao ekstravertne i na FB profilu.

Veliki broj ljudi pokušava da se predstavi kao emocionalno stabilniji i otvoreniji ka iskustvima nego sto jeste u stvarnosti. To je donekle moderisano brojem prijatelja iz realnog svjeta koje imamo na FB (i koji znaju kakvi smo zaista).

Neuroticizam ćete teško  detektovati dok nekoga ne upoznate uživo. Sve vam se može činiti sjajno  dok komunicirate online, a onda uživo primjetiti da sve i nije baš toliko savršeno…

– Između introvertnih i ekstravertnih ličnosti postoji razlika u tendenciji razdvajanja online i offline identiteta. Introvertne ličnosti će češće razdvojiti svoje  “online” i “offline” JA. Ekstraverti će se na Internetu ponašati slično kao i u realnom životu. Zato je nekada i teško prepoznati introvertnu ličnost samo kroz online kontakt budući da će nekada ostaviti potpuno drugačiji utisak nego kada je-ga upoznate u realnom okruženju.

– Koko su ustvrdili psiholozi  sa University of Georgia , narcizam  je između ostalog moguće primjetiti na FB  bazirano na tipu fotografije koju osoba koristi za profile (glamurozne, često profesionalno snimljene fotografije) i broju prijatelja koje ima.

O fotografijama i načinu na koji se prezentujemo ima već dosta toga manje ili više potkrepljeno istraživanjima, ali svakako zabavno. Autori su govorili i o tome šta znače određene slike na profilima korisnika –  slike sa partnerom, slike sa godišnjeg odmora…svaka ponešto o vama otkriva.

Zaista se, naposlijetku, trebate zapitati da li svoj privatni život želite eksponirati na takav način putem društvenih mreža.  U svakom slučaju, s pravom možemo reći da će vam pretjerano izlaganje svega onoga što bi trebalo ostati privatno, zasigurno više štetiti nego koristiti.

(psiholog.ba/nikolinal.com)

Please follow and like us:
0