Sjećanja mogu iskriviti vidnu percepciju

Studija koju su sproveli psiholozi s univerziteta Vanderbilt University pokazuje da sjećanje, ili bi mogli reći i razmišljanje, utječe na vid, odnosno, može iskriviti sliku koju vidimo. Kako se iznosi u studiji, “naša vidna percepcija može biti “onečišćena” sjećanjima onoga što smo nedavno vidjeli, slabeći našu sposobnost da ispravno razumijemo i djelujemo prema onome što trenutno vidimo”.
Kako je istakao profesor Randolph Blake, “studija pokazuje da zadržavanje sjećanja vidnog događaja u našem umu u kratkom periodu može “onečistiti” vidnu percepciju tokom prisjećanja”.
Zašto je ovo važno? Već je poznato da obrazovanje i kultura u kojoj smo rođeni utječu na našu percepciju svijeta koji nas okružuje. Pogledajte na trenutak sliku gore. Šta vidite?

Osoba koja živi na “zapadu” može vidjeti porodicu koja sjedi u u sobi i razgovara. No, osoba koja živi u Africi može vidjeti članove plemena koji pod drvetom razgovaraju s misionarima. Zapadnjak kvadrat iznad žene može vidjeti kao prozor, dok Afrikanac koji živi u plemenu taj isti kvadrat može vidjeti kao predmet koji žena nosi na glavi. Kut sobe je za njega drvo. Ovo je crtež škotskog misionara Robert Laws koji je djelovao u Malaviju i koji je smatrao da kultura utječe na to kako vidimo svijet oko sebe.