Stanford eksperiment o odgađanju zadovoljstva

Autor: freepik/freepik.com

Autor: Angel E. Navidad.

Preuzeto sa stranice: simplypsychology.org

•Marshmallow test je eksperiment koji mjeri djetetovu sposobnost odgađanja zadovoljstva. Djetetu se nudi izbor: da pričeka određeno vrijeme kako bi dobilo omiljenu poslasticu ili da odmah dobije manje poželjnu poslasticu. Vrijeme čekanja, izraženo u minutama ili sekundama, mjeri sposobnost djeteta da odgodi zadovoljstvo.

• Originalni marshmallow test pokazao je da su na vrijeme čekanja kod predškolske djece značajno utjecali uslovi eksperimenta, poput fizičke prisutnosti ili odsutnosti očekivane poslastice.

• Ipak, uzorak korišten u originalnom testu nije bio reprezentativan za širu populaciju predškolske djece, što ograničava sposobnost studije da precizno predvidi dugoročne ishode. Djeca su bila regrutovana isključivo iz Bing dječijeg vrtića na Univerzitetu Stanford, a većinom su to bila djeca uposlenika i bivših studenata ovog univerziteta.

• Studija iz 2018. godine, koja je obuhvatila veliki i reprezentativan uzorak predškolske djece, pokušala je replicirati statistički značajne korelacije između vremena čekanja u ranom djetinjstvu i kasnijih životnih postignuća, kao što su rezultati na SAT testovima, koji su bili prisutni u originalnoj studiji marshmallow testa. Ova studija pronašla je samo slabe korelacije koje su izgubile statistički značaj kada su u analizu uključeni socio-ekonomski faktori.

• Bez obzira na to, ista studija iz 2018. godine otkrila je statistički značajne razlike u vremenu čekanja i kasnijim životnim ishodima između djece iz porodica s visokim i niskim socio-ekonomskim statusom (SES). Ovo ukazuje na to da socio-ekonomski faktori igraju važniju ulogu u životnim ishodima nego rana sposobnost samokontrole.

U radu iz 1970. godine, Walter Mischel, profesor psihologije na Univerzitetu Stanford, i njegov postdiplomac Ebbe Ebbesen, otkrili su da su predškolci koji su čekali 15 minuta kako bi dobili željenu poslasticu (poput pereca ili marshmallowa), čekali znatno kraće kada su poslastice bile vidljive, nego kada nijedna poslastica nije bila u njihovom vidokrugu.

Djeca koja su mogla vidjeti poslastice čekala su prosječno 3,09 ± 5,59 minuta, dok su djeca koja nisu mogla vidjeti poslastice čekala 8,90 ± 5,26 minuta. Ova studija sugerisala je da odgađanje zadovoljstva kod djece zahtijeva skretanje pažnje s očekivanih nagrada, a ne njihovo intenziviranje. Na primjer, neka djeca su, dok su čekala i mogla vidjeti poslastice, gledala u ogledalo, pokrivala oči ili razgovarala sa sobom kako bi se odvratila od poslastica. Mischel, Ebbesen i Antonette Zeiss, tada gostujuća članica fakulteta, istraživali su da li fokusiranje na nagrade otežava djeci odgodu zadovoljstva.

Stanford Marshmallow eksperimenti

Mischel, Ebbesen i Zeiss (1972) dizajnirali su tri eksperimenta kako bi ispitali učinak očitih aktivnosti, kognitivnih aktivnosti i odsustva bilo kakvih aktivnosti na vrijeme čekanja kod predškolaca.

Eksperiment 1

Regrutovano je 56 djece iz Bing dječijeg vrtića na Stanford Univerzitetu. Kako bi se djeca osjećala ugodno, dva eksperimentatora provela su nekoliko dana igrajući se s njima u vrtiću.

Dizajn

Djeca su nasumično podijeljena u jednu od pet grupa (A-E). Svako dijete je pojedinačno dovedeno u sobu gdje se eksperiment održavao, i naučilo kako da pozvoni na zvono ako želi da se eksperimentator vrati.

Uslov s poslasticom naspram uslova bez poslastice

Djeca u grupama A, B i C su dobila dvije poslastice (marshmallow i perec) i bila su zamoljena da izaberu svoju omiljenu. Rečeno im je da će eksperimentator morati napustiti sobu na neko vrijeme, ali ako budu čekali njegov povratak bez da pozvone na zvono, dobit će svoju omiljenu poslasticu. Također su bila obaviještena da mogu pozvoniti u bilo kojem trenutku, no u tom slučaju dobit će samo poslasticu koju nisu izabrala kao omiljenu. Sve poslastice su bile vidljive u sobi. Djeca u grupama D i E nisu dobila taj izbor niti takve upute. Djeca u grupama A, B i C koja su čekala svih 15 minuta dobila su svoju omiljenu poslasticu, dok su ona koja nisu izdržala čekanje dobila manje željenu poslasticu. Djeca u grupama D i E nisu dobila poslastice.

Uslov s ometanjima naspram uslova bez ometanja

Djeca iz grupa A i D dobila su igračku “slinky” i rečeno im je da se mogu igrati s njom. Djeca iz grupa B i E bila su zamoljena da “misle na nešto zabavno” i da uključuju zabavne misli poput pjevanja pjesama i igranja s igračkama.

Kontrole

Testirano je da li svako dijete razumije uputstva. Šestero djece nije razumjelo, pa su isključeni iz eksperimenta. Preostalih 50-oro djece je nastavilo učestvovati. Sva djeca su obaviještena da će se eksperimentator vratiti, bilo da pozvone na zvono ili ne, te da će se igrati s igračkama po povratku. Vrijeme čekanja je mjerilo koliko je dugo dijete čekalo nakon što je eksperimentator zatvorio vrata. Eksperimentator se vraćao čim bi dijete pozvonilo ili nakon 15 minuta ako dijete nije pozvonilo.

Rezultati

Rezultati su pokazali da su djeca bila mnogo spremnija čekati duže kada su bila nagrađena za svoje čekanje (grupe A, B, C), u poređenju s djecom koja nisu imala nagradu (grupe D, E). Također je utvrđeno da su djeca čekala znatno duže kada su bila zaokupljena zadacima koji su ih zabavljali ili odvlačili pažnju tokom čekanja (igranje sa slinkyjem za grupu A, razmišljanje o zabavnim stvarima za grupu B), nego kada nisu bila ometena (grupa C).

Eksperiment 2

Ovaj test se razlikovao od prvog u nekoliko ključnih tačaka:

  1. Regrutovano je 38-oro djece, a šestoro je isključeno zbog nedovoljnog razumijevanja uputstava.
  2. Preostalih 32-oje djece nasumično je podijeljeno u tri grupe (A, B i C).
  3. Sva djeca su mogla birati poslastice i dobila su uputstva da mogu čekati da bi dobili svoju omiljenu poslasticu, ili pozvati eksperimentatora da dobiju drugu poslasticu, pri čemu bi izgubili pravo na onu koju su najviše željela.
  4. U svim slučajevima, obje poslastice ostale su vidljive.
  5. Djeca u grupi A bila su zamoljena da misle o zabavnim stvarima, kao i ranije.
  6. Djeca u grupi B bila su zamoljena da misle o tužnim stvarima, uz primjere tih misli.
  7. Djeca u grupi C bila su zamoljena da misle o poslasticama.

Rezultati

Rezultati su pokazali da su djeca koja su bila angažovana u zadacima koji su ih zabavljali i skretali im pažnju (kao što je razmišljanje o zabavnim stvarima za grupu A) čekala znatno duže na svoje poslastice u poređenju s djecom koja su bila usmjerena na zadatke koji nisu odvraćali njihovu pažnju od poslastica (grupa C, koja je bila zamoljena da misli o poslasticama) ili koja su bila angažovana u zadacima koji nisu pružali zabavu (grupa B, koja je bila zamoljena da misli o tužnim stvarima).

Eksperiment 3

Ovaj test se razlikovao od prvog samo u sljedećim aspektima:

Šesnaestero djece je regrutovano, i nijedno nije isključeno.

Djeca su nasumično podijeljena u tri grupe (A, B i C).

Svoj djeci je data mogućnost izbora između dvije poslastice, uz obavijest da mogu čekati bez davanja signala kako bi dobili svoju omiljenu poslasticu ili signalizirati kako bi dobili drugu poslasticu, ali se tada odriču one koju najviše žele.

U svim slučajevima, obje poslastice su bile skrivene od djece pod limenim poklopcem za tortu (rečeno im je da će poklopac sačuvati svježinu poslastica).

Djeca iz grupe A su zamoljena da razmišljaju o poslasticama.

Djeca iz grupe B su zamoljena da razmišljaju o zabavnim stvarima, kao i ranije.

Djeca iz grupe C nisu dobila nikakav zadatak.

Rezultati

Rezultati su pokazali da, kada su poslastice bile skrivene (u ovom slučaju poklopcem za tortu), djeca koja nisu dobila nikakav ometajući ili zabavni zadatak (grupa C) čekala su jednako dugo kao i ona koja su dobila ometajući i zabavni zadatak (grupa B, koja je bila zamoljena da misli o zabavnim stvarima).

S druge strane, kada su djeca dobila zadatak koji ih nije odvraćao od poslastica (grupa A, koja je bila zamoljena da razmišlja o poslasticama), činjenica da su poslastice skrivene nije povećala vrijeme čekanja u poređenju s testom u kojem poslastice nisu bile skrivene (kao u drugom testu).

Konačni zaključci

Studije su uvjerile Mischela, Ebbesena i Zeissa da uspješno odlaganje zadovoljstva kod djece značajno zavisi od njihovog kognitivnog izbjegavanja ili potiskivanja očekivanih poslastica tokom perioda čekanja, npr. tako što poslastice nisu na vidiku ili razmišljanjem o zabavnim stvarima.

Zaključili su da djeca mogu čekati relativno dugo ukoliko:

  1. Vjeruju da će zaista dobiti svoju omiljenu poslasticu ako budu čekali (npr. ako vjeruju eksperimentatoru, ako poslastice ostanu u sobi, bilo skrivene ili na vidiku).
  2. Skrenu pažnju sa poslastica.
  3. Zaposle se nečim što ih ne frustrira, bilo unutrašnjim ili vanjskim ugodnim podražajima (npr. razmišljanje o zabavnim stvarima, igranje igračkama).

Kritička evaluacija

• Nije otkriveno kako je određena veličina uzorka.

• Populacija studije (Bind vrtić na Stanfordu) nije karakterizovana i može se razlikovati u relevantnim aspektima od opšte ljudske populacije, ili čak od opšte populacije predškolaca. (Zapravo, školu su većinom pohađala djeca iz srednje klase, roditelja koji su bili fakultetski profesori ili alumni Stanforda.)

• Nalazi se možda ne bi odnosili na dobrovoljno odlaganje zadovoljstva (kada je dostupna mogućnost da se bilo koja poslastica odmah dobije, osim proučavane opcije da se odmah dobije samo ona manje željena poslastica).

Longitudinalne studije koristeći podatke sa Stanforda

Odlaganje zadovoljstva i SAT rezultati

Godine 1990., Yuichi Shoda, tada postdiplomac na Univerzitetu Columbia, Walter Mischel, tada profesor na Univerzitetu Columbia, i Philip Peake, postdiplomac na Smith Collegeu, ispitali su odnos između sposobnosti odlaganja zadovoljstva kod predškolske djece i njihovih kasnijih SAT rezultata.

Dizajn

Šest stotina pedeset i troje predškolaca iz Bing škole na Stanford Univerzitetu učestvovalo je najmanje jednom u seriji studija o odlaganju zadovoljstva između 1968. i 1974. godine. Četiri stotine i četiri roditelja te djece dobilo je upitnike za praćenje. Sto osamdeset i pet ih je odgovorilo. Devedeset i četiri roditelja dostavilo je SAT rezultate svoje djece.

Djeca su podijeljena u četiri grupe, ovisno o tome da li im je sugerisana kognitivna aktivnost (npr. razmišljanje o zabavnim stvarima) prije perioda čekanja ili nije, te da li su očekivane poslastice ostale na vidiku tokom perioda čekanja ili nisu.

Kontrola

Razlika u prosječnom vremenu čekanja između djece roditelja koji su odgovorili i one čiji roditelji nisu odgovorili nije bila statistički značajna (p = 0,09, n = 653).

Rezultati

Vremena čekanja predškolaca bila su pozitivno i značajno povezana s njihovim kasnijim SAT rezultatima kada im nije sugerisana nikakva kognitivna aktivnost i kada su očekivane poslastice ostale na vidiku.

Ostale korelacije nisu bile značajne.

Ograničenja

Shoda, Mischel i Peake (1990) pozvali su na oprez prilikom ekstrapoliranja svojih nalaza jer su njihovi uzorci bili neugodno mali.

Odlaganje zadovoljstva i pozitivno funkcionisanje

U radu iz 2000. godine, Ozlem Ayduk, tada postdoktorand na Columbiji, i kolege istražili su ulogu koju je sposobnost predškolaca da odgode zadovoljstvo imala u njihovom kasnijem osjećaju vlastite vrijednosti, samopouzdanju i sposobnosti suočavanja sa stresom.

Dizajn

Sposobnost odlaganja zadovoljstva kod pet stotina pedeset predškolaca u Mischelovim studijama na Stanfordu između 1968. i 1974. godine je ocijenjena. Svakom predškolcu je dodijeljen rezultat odlaganja zadovoljstva, koji je predstavljen kao razlika između prosječnog vremena odlaganja grupe kojoj je dijete bilo dodijeljeno i individualnog rezultata djeteta u toj grupi. Između 1993. i 1995. godine, 444 roditelja originalnih predškolaca dobilo je upitnike za sebe i svoju sada odraslu djecu. Sto osamdeset sedam roditelja i 152 djece su ih vratili.

Upitnici su mjerili, kroz stavke na devetostepenoj Likertovoj skali, osjećaj vlastite vrijednosti, samopouzdanje i sposobnost suočavanja sa stresom kod djece. Rezultati ovih stavki standardizovani su kako bi se dobio kompozitni rezultat pozitivnog funkcionisanja.

Rezultati

Kompozit pozitivnog funkcionisanja, izveden ili iz samoprocjena ili iz procjena roditelja, pozitivno je korelirao sa rezultatima odlaganja zadovoljstva.

Predškolci koji su bili sposobniji da odgode zadovoljstvo imali su veću vjerovatnoću da će pokazati viši osjećaj vlastite vrijednosti, veće samopouzdanje i veću sposobnost suočavanja sa stresom tokom odraslog doba u poređenju s predškolcima koji su manje bili sposobni odgoditi zadovoljstvo.

Odlaganje zadovoljstva i indeks tjelesne mase (BMI)

U radu iz 2013. godine, Tanya Schlam, tada doktorski student na Univerzitetu Wisconsin, i kolege, istražili su moguću povezanost između sposobnosti predškolske djece da odgode zadovoljstvo i njihovog kasnijeg indeksa tjelesne mase (BMI).

Dizajn

Ponovo su korišteni podaci profesora Mischela. Od 653 predškolca koji su učestvovali u njegovim studijama, istraživači su poslali poštu svima onima za koje su imali važeće adrese (n = 306) u decembru 2002./januaru 2003. i ponovo u maju 2004. godine.

Od njih, 146 pojedinaca je odgovorilo sa svojim podacima o težini i visini. Pojedinačni rezultati odlaganja zadovoljstva izvedeni su kao u studiji iz 2000. godine.

Rezultati

Sposobnost predškolaca da odgode zadovoljstvo značajno je objašnjavala dio varijanse u uzorku (p < 0,01, n = 146).

Konkretno, svaka dodatna minuta koju je predškolac odgodio zadovoljstvo predviđala je smanjenje BMI za 0,2 poena u odrasloj dobi.

Studija replikacije testa sa poslasticom

U radu iz 2018. godine, Tyler Watts, asistent profesor i postdoktorand na Univerzitetu New York, i Greg Duncan i Haonan Quan, obojica doktorski studenti na UC Irvine, postavili su se da repliciraju longitudinalne studije zasnovane na podacima profesora Mischela.

Podaci o 918 pojedinaca iz longitudinalne, multicentrične studije o djeci, koju je sproveo Nacionalni institut za zdravlje djece i ljudski razvoj (institut unutar NIH), korišteni su za ovu studiju.

Uzorak

Uzorak je bio podijeljen u dvije grupe –

  1. Podaci o djeci čije majke nisu završile univerzitetsku diplomu do trenutka kada je njihovo dijete imalo jedan mjesec (n = 552);
  2. Podaci o djeci čije su majke do tada završile univerzitetsku diplomu (n = 366).

Prva grupa (djeca majki bez diploma) bila je više uporediva s nacionalno reprezentativnim uzorkom (iz Longitudinalnog istraživanja ranog djetinjstva – Vrtić, koje je proveo Nacionalni centar za obrazovnu statistiku). Ipak, hispanska djeca bila su nedovoljno zastupljena u uzorku.

Dizajn

Varijanta testa sa poslasticom je administrirana djeci kada su imala 4,5 godine. Istraživač je svakom djetetu predstavio poslastice na osnovu dječijih vlastitih preferencija.

Djeci je tada rečeno da će igrati sljedeću igru sa istraživačem –

  1. Istraživač će ostaviti dijete samo s poslasticom;
  2. Ako dijete bude čekalo 7 minuta, istraživač će se vratiti, a dijete će tada moći pojesti poslasticu plus dodatni dio kao nagradu za čekanje;
  3. Ako dijete ne želi čekati, može pritisnuti zvono kako bi signaliziralo istraživaču da se vrati ranije, a tada će moći pojesti poslasticu bez dodatnog dijela.

Odlaganje zadovoljstva mjerilo se kao broj minuta koliko je dijete čekalo.

Akademska postignuća mjerena su u prvom razredu i sa 15 godina. Mjere su uključivale rješavanje matematičkih problema, prepoznavanje riječi i vokabular (samo u prvom razredu), te razumijevanje tekstualnih odlomaka (samo sa 15 godina). Rezultati su normalizovani kako bi imali srednju vrijednost od 100 ± 15 bodova.

Funkcionisanje u ponašanju mjerilo se sa 4,5 godine, u prvom razredu i sa 15 godina. Majke su zamoljene da ocijene depresivne i antisocijalne ponašajne obrasce svoje djece na stavkama Likertove skale sa 3 stepena.

Kontrole

Za regresione analize unutar grupe, kontrolisane su sljedeće socioekonomske varijable, mjerene u ili prije 4,5 godine –

  1. Demografske karakteristike poput spola, rase, porođajne težine, majčine starosti pri rođenju djeteta, majčinog nivoa obrazovanja, porodičnog prihoda, majčinog rezultata na testu inteligencije;
  2. Karakteristike kognitivnog funkcionisanja poput senzorno-perceptivnih sposobnosti, memorije, rješavanja problema, verbalnih komunikacijskih vještina; i
  3. Karakteristike kućnog okruženja koje su poznate kao podrška pozitivnom kognitivnom, emocionalnom i ponašajnom funkcionisanju (HOME inventar po Caldwell & Bradley, 1984).

• Watts, Duncan i Quan (2018) pronašli su statistički značajne korelacije između rane sposobnosti odlaganja zadovoljstva i kasnijih akademskih postignuća, ali je povezanost bila slabija od one koju su otkrili istraživači koristeći podatke profesora Mischela.

• Osim toga, značaj ovih bivarijatnih povezanosti nestao je nakon kontrole za socioekonomske i kognitivne varijable.

• Nije bilo statistički značajnih povezanosti, čak ni bez kontrolisanja za ometajuće varijable, između ranog odlaganja zadovoljstva i kasnijeg ponašajnog funkcionisanja sa 15 godina.

Zaključci

Ovi rezultati dodatno su zakomplikovali odnos između sposobnosti ranog odlaganja zadovoljstva i kasnijih životnih ishoda.

Nalazi profesora Mischela, koji su proizašli iz malog, nereprezentativnog uzorka većinom predškolske djece iz srednje klase u Bing vrtiću na Stanfordu, nisu ponovljeni u većem, reprezentativnijem uzorku predškolske djece.

Povećanje sposobnosti odlaganja zadovoljstva

Sljedeći faktor je utvrđen kao onaj koji povećava vrijeme odlaganja zadovoljstva kod djece –

Povjerenje u nagraditelje:

Djeca koja vjeruju da će biti nagrađena za čekanje značajno su spremnija čekati u odnosu na one koja u to ne vjeruju. Kidd, Palmeri i Aslin (2013), replicirajući studiju profesora Mischela sa poslasticom, testirali su 28 četverogodišnjaka dva puta.

U prvom testu, polovica djece nije dobila obećanu poslasticu. U drugom testu, djeca koja su ranije bila prevarena bila su znatno manje sklona odgađati zadovoljstvo u odnosu na onu koja nisu bila prevarena.

Sljedeći faktori mogu povećati vrijeme odlaganja zadovoljstva kod odraslih –

Znanje o vremenu čekanja za nagradu:

Pojedinci koji znaju koliko će dugo morati čekati na očekivanu nagradu skloniji su nastaviti čekati nego oni koji ne znaju.

McGuire i Kable (2012) testirali su 40 odraslih učesnika. Jednoj grupi je dato poznato vrijeme čekanja na nagradu, dok drugoj nije. Prva grupa je bila znatno sklonija odgađanju zadovoljstva.

Vjerovatnoća ostvarivanja očekivane nagrade:

Kada su osobe koje odgađaju svoje zadovoljstvo iste one koje kreiraju svoju nagradu.

Na primjer, za nekoga ko je na dijeti kako bi postigao željenu težinu, oni koji postave realistične nagrade imaju veću vjerovatnoću da će nastaviti čekati na svoju nagradu u poređenju s onima koji postave nerealistične ili nevjerovatne nagrade.

Gelinas i saradnici (2013) proučavali su povezanost između nerealnih očekivanja gubitka težine i dobitka na težini prije operacije mršavljenja kod 219 odraslih učesnika.

Koeficijent korelacije r = 0,377 bio je statistički značajan na p < 0,008 za muške (n = 53), ali ne i za ženske (n = 166) učesnike.


Šta je test sa poslasticom?

Test sa sljezom je psihološki eksperiment koji je sproveo Walter Mischel 1960-ih godina. U ovoj studiji, djetetu je ponuđen izbor između jedne male nagrade (kao što je kolač od sljeza- marshmallow) odmah ili dvije male nagrade ako pričeka kratko vrijeme, obično 15 minuta, tokom kojeg bi istraživač napustio prostoriju.

Šta mjeri test sa poslasticom?

Test sa poslasticom mjeri djetetovu sposobnost odgađanja zadovoljstva nudeći im izbor da odmah pojedu poslasticu ili da pričekaju dodatnu nagradu u obliku još jedne poslastice nakon kratkog perioda.

Ovaj test procjenjuje samokontrolu, kontrolu impulsa i sposobnost odgađanja trenutnog zadovoljstva, što je povezano s budućim uspjehom i vještinama samoregulacije.