Autoritativno Roditeljstvo

Autor: katemangostar/freepik.com

Empatično i odlučno roditeljstvo s autoritetom

Autor: Jeremy Sutton, Ph.D

Preuzeto sa stranice: posittivepsihology.com

Roditeljstvo se rijetko uči, pa se mora brzo savladati kroz praksu. Stilovi roditeljstva koje usvajamo često nisu uvijek najefikasniji, ali većina nas daje sve od sebe s onim što znamo. I nije lako. Odnos roditelj-dijete jedan je od najkompleksnijih odnosa koje uspostavljamo, utječući na to kako funkcionišu porodice i kako roditelji uspostavljaju vezu sa svojom djecom.

U ovom članku počinjemo tako što predstavljamo nekoliko stilova roditeljstva prije nego što se fokusiramo na autoritativno roditeljstvo.

Shvatanje autoritativnog roditeljstva kao pozitivnog stila roditeljstva

Kada je riječ o roditeljstvu, svi imamo različite pristupe u vezi s tim kako komuniciramo, uspostavljamo autoritet i formiramo veze sa svojom djecom. Osim autoritativnog roditeljstva, postoje još tri česta stila roditeljstva koji utiču na to kako roditelji odgajaju svoju djecu:

 • Autoritarno roditeljstvo (Kruti,strogi) odgojni stil

Autoritarni roditelji primjenjuju stroga pravila koja očekuju da njihovo dijete poštuje. Nema mjesta za izazov ili negaciju, a nepoštovanje pravila rezultuje kaznom. Takvi roditelji su manje brižni, a dijete se često pobuni protiv autoriteta u kasnijem životnom periodu.

 • Popustljivo roditeljstvo

Pospustljivi roditelji imaju minimalna ili nikakva očekivanja, smjernice ili pravila za svoju djecu. Roditelji su obično više kao prijatelji, rijetko primjenjuju disciplinu ili kažnjavanje i daju potpunu slobodu u vremenu spavanja i prehrambenim navikama. Kako odrastaju, njihova djeca mogu postati “impulsivna, zahtjevna, sebična i imati nedostatak samoregulacije”, često usvajajući nezdrave načine života.

 • Neangažovano roditeljstvo (Zanemarujući) odgojni stil

Takvi roditelji obično ostaju odvojeni, ne uključujući se u odgoj svoje djece. Vjerovatno zadovoljavaju osnovne potrebe svoje djece, ali su ograničeni u komunikaciji, disciplini i brižnosti. Djeca postaju samodostatna i otporna kako odrastaju, ali mogu imati poteškoće u kontroli emocija, razvijanju manje korisnih strategija suočavanja, postizanju loših akademskih rezultata i održavanju i formiranju odnosa.

Šta je autoritativno roditeljstvo?

Autoritativno roditeljstvo balansira između reagovanja i postavljanja zahtjeva. Autoritativni roditelji “obično razvijaju bliske, brižne odnose sa svojom djecom” i postavljaju jasne smjernice i očekivanja. Takvi roditelji jasno objašnjavaju što se od njihove djece očekuje i zašto. Autoritativni roditelji mogu pokazati svojoj djeci empatiju, prihvatanje, toplinu i ljubav, njegujući ih dok primjenjuju jasna i razumna pravila.

Rezultat je da su djeca uključena u postavljanje i redovno pregledanje odgovarajućih i realnih ciljeva i očekivanja, što rezultuje redovnom, kontinuiranom i zdravom komunikacijom.

Osam karakteristika autoritativnog roditelja:

 1. Pokazuje toplinu prema svojoj djeci i reaguje na njihove promjenjive potrebe.
 2. Postavlja odgovarajuće, a ne autoritarne granice; stvara okruženje optimalne kontrole umjesto kontrole ponašanja.
 3. Pruža strukturu i jasne smjernice usklađene sa zajedničkim vrijednostima.
 4. Uključen je u aktivnosti i interese svoje djece.
 5. Redovno komunicira, dijeleći svoje misli i slušajući misli svoje djece.
 6. Pruža podršku, socijalne vještine i neformalno savjetovanje dok djeca uče, komuniciraju i razvijaju se kao individue.
 7. Podstiče autonomiju i ostavlja prostora djetetu “da istražuje, rješava probleme i bori se za rješenja”, dok je dostupan ako je potrebno.
 8. Potvrđuje sadašnje kvalitete djeteta dok postavlja standarde i smjernice za buduće ponašanje.

Tranzicija i prilagođavanje školi

Djeca autoritativnih roditelja su više motivisana akademski, zadovoljnija u učionici, i pokazuju manje vanjskih i unutarnjih problema u ponašanju u poređenju sa djecom neautoritativnih roditelja. Praktikovanje autoritativnog roditeljstva u stvarnom okruženju pomaže roditeljima da unaprijede svoje vještine i ojačaju veze sa svojom djecom. Zato je autoritativno roditeljstvo ključno u školskom okruženju. Podsticanje i podržavanje autonomije i zajedničkog donošenja odluka povećava unutrašnju motivaciju i samopouzdanje kod školske djece i predviđa veće akademske uspjehe.

Pomjeranje granica u adolescenciji

Autoritativno roditeljstvo je ključno kako djeca ulaze u tinejdžerske godine i počinju ispitivati granice onoga što je prihvatljivo. Dok se slaganje oko granica, ograničenja i policijskog sata mogu biti osjetljivo pitanje, jačanje takvih tehnika i strategija može transformisati odnos roditelja i djeteta.

Kada tinejdžer traži da ostane vani duže nego što je razumno i nejasno govori s kim je i gdje će biti, važno je otvoreno i iskreno diskutovati o roditeljskoj zabrinutosti i potrebama mlade osobe. S empatijom i poštovanjem, roditelj može započeti nešto poput: “Razumijemo da želiš ostati vani duže sa svojim prijateljima, i poštujemo to da je druženje veliki dio tinejdžerskog života”, prije objašnjavanja zabrinutosti i razloga za njihov policijski sat. Mogu razjasniti da se ne radi o kontroli, već o brizi za dobrobit mlade osobe. Nakon što su saslušali misli svog djeteta, može se postići kompromis koji uključuje jasnije informisanje roditelja. Policijski sat postaje manje čin ograničavanje slobode, a više izgradnja povjerenja.

Šta kažu istraživanja?

Autoritativno roditeljstvo ima pozitivan uticaj na dobrobit i razvoj djeteta, a istraživanja čak sugerišu da je idealan stil roditeljstva, pružajući zdravo prilagođavanje djeteta postojećim i budućim životnim okruženjima.

Prednosti autoritativnog roditeljstva

Istraživači predlažu da postoji mnogo prednosti usvajanja autoritativnog stila roditeljstva. Tipično, djeca pokazuju sljedeće karakteristike:

 • Više samopouzdanja i odgovornosti
 • Sposobniji su za samoregulaciju i upravljanje vlastitim emocijama
 • Više nezavisnosti i sposobnosti za postizanje svojih ličnih ciljeva
 • Viši nivoi samopoštovanja
 • Poboljšana akademska uspješnost
 • Veća socijalna kompetencija

Nedostaci autoritativnog roditeljstva

Ovaj pristup roditeljstvu obično rezultira zdravom i dobro prilagođenom djecom. Međutim, postoje i neki nedostaci.

• I roditelji i djeca moraju postati strpljiviji jedni s drugima kako bi prepoznali, razumjeli i složili se o najboljem putu naprijed.

• Potreban je veći napor i roditeljima i djeci da postave dogovorene i zajedničke smjernice, očekivanja i ciljeve.

Kako praktikovati autoritativni stil roditeljstva

Roditeljstvo nikada nije jednostavno i uključuje više pristupa, tehnika, stilova i, najvažnije, strpljenja. Sljedeće tehnike, prakse i pristupi mogu pomoći u poboljšanju komunikacije, jačanju odnosa roditelja i djeteta te podršci zdravom razvoju djeteta.

Tehnike i ideje

Evo sažetka tehnika i ideja za autoritativno roditeljstvo:

 1. Slušajte svoje dijete. Ništa nije važnije od toga da provodite vrijeme slušajući svoju djecu. Strahovi, brige, snovi, nade, simpatije i antipatije svakog djeteta pružaju dubok uvid u to ko su i šta im je potrebno.
 2. Pružite emocionalnu validaciju. Autoritativni roditelj pomaže svom djetetu da identificira i razumije svoje emocije bez osuđivanja ili umanjivanja njihovih osjećaja.
 3. Razmislite o njihovim osjećajima. Osjećaji djeteta su važni. Razmatrajući ih, roditelji mogu razumjeti kako njihove odluke i ponašanje utiču na njihovu porodicu.
 4. Postavite odgovarajuće granice. Jasno vođenje o tome šta je prihvatljivo (i zašto) pomaže djeci da izgrade bolje životne vještine.
 5. Predočite jasne posljedice. Kada djeca pokažu neprimjereno ponašanje, važno je da znaju da postoji posljedica. Pokušajte postaviti onu koja pruža jasnu životnu lekciju.
 6. Ponudite stimulanse. Umjesto da djecu podmićujete da urade stvari onako kako vi želite, ponudite manje stimulanse koji ih uče novim vještinama.
 7. Pružite autonomiju. Dopustite djeci da donose male izbore, podržavajući veće odluke kasnije u životu.
 8. Gradite odnose. Svaka od navedenih tačaka može se kombinovati sa izdvajanjem kvalitetnog vremena svakog dana kako bi djeca osjećala ljubav i prihvaćenost.

Igranje uloga

Zabava i igra mogu biti izvrsno sredstvo za izgradnju emocionalnih veza i razumijevanja između djece i odraslih i pružaju idealnu priliku za angažovanje u autoritativnom roditeljstvu. Igre koje uključuju pretvaranje u različite osobe (stvarne ili izmišljene) su moćan i zabavan pristup učenju o odgovornosti, komunikaciji i razvijanju odnosa.

Ponekad je korisno zamijeniti uloge roditelja i djeteta. Možda se roditelj može pretvarati da je dijete koje pravi nered u svojoj sobi dok dijete preuzima ulogu roditelja, tražeći od njih da budu pažljiviji i pospreme.

Druge situacije pružaju priliku za praktikovanje ponašanja, poput ljubaznosti.

Kreirajte izmišljeni scenario gdje je roditelj vlasnik kafića, a dijete mušterija. Zamolite ih da prođu kroz situaciju igranja uloga dva puta, prvo kao nepristojna i nezahvalna mušterija, a zatim kao ljubazna i puna poštovanja. Zatim, zamolite ih da objasne kako misle da bi se vlasnik osjećao u vezi ponašanja mušterija.


Poruka za kraj

Bez obzira da li ste roditelj ili savjetnik koji radi sa porodicama, principi i prakse uključeni u autoritativno roditeljstvo nude moćne tehnike za poboljšanje prosperiteta roditelja i djeteta i zdravog razvoja djeteta.