Efikasna upotreba pravila 3-3-3 za ublažavanje anksioznosti

Autor: wayhomestudio/freepik.com

Autor: Sarah Kristenson

Preuzeto sa stranice: www.happierhuman.com

Ako živite s anksioznošću, znate koliko je teško smiriti um. Anksioznost može otežati koncentraciju, san ili obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Srećom, postoji tehnika koja može pomoći: pravilo 3-3-3. U ovom članku ćemo govoriti o tome šta je to, kako ga koristiti i kako vam može pomoći u svakodnevnom životu.

Šta je anksioznost?

Anksioznost je normalna evolucijska reakcija na opasnost ili stres. Međutim, možete patiti od anksioznog poremećaja ako redovno osjećate preplavljujući strah i zabrinutost. Ako simptomi traju duže od šest mjeseci ili ometaju vaš život, to može ukazivati na anksiozni poremećaj. Simptomi mogu biti mentalni i fizički, uključujući osjećaj straha, nemir, hiperventilaciju, znojenje, ubrzani puls, drhtavicu i uznemireni želudac. Više od 40 miliona odraslih osoba u SAD-u pati od nekog oblika anksioznosti.

Anksioznost može čak dovesti do izbjegavanja prilika, odnosa ili društvenih događaja.Takve aktivnosti mogu biti izvor okidača za anksioznost, koji se mogu razlikovati od osobe do osobe. Okidači mogu biti velike ili male stvari, poput:

 • Razgovora za posao
 • Selidbe
 • Vožnje
 • Letenja
 • Javnog nastupa
 • Razgovora s određenim ljudima
 • Boravka u velikoj grupi
 • Straha od određenih predmeta poput visina ili paukova
 • Prvog dana na novom poslu ili školi

Šta je pravilo 3-3-3?

Pravilo 3-3-3 za anksioznost je jednostavna metoda koja vas vraća u sadašnji trenutak i pomaže vam da se uzemljite.

Postoje tri koraka:

 1. Imenujte tri stvari koje možete vidjeti: Pogledajte oko sebe i imenujte tri objekta. Posmatrajte njihove karakteristike bez prosuđivanja.
 2. Imenujte tri stvari koje možete čuti: Usredsredite se na tri zvuka koje možete čuti. Zabilježite njihove detalje, poput izvora zvuka, tona i glasnoće.
 3. Pomaknite tri različita dijela tijela: Pomaknite glavu, mahnite rukama ili lupkajte nogama. Ovo će vam pomoći da se vratite u svoje tijelo i sadašnji trenutak.

Ova tehnika pomaže odvratiti pažnju od onoga što izaziva vašu anksioznost, prekidajući osjećaje panike i bespomoćnosti. Možete je praktikovati bilo kada i bilo gdje.

Povezanost s mindfulnessom

Pravilo 3-3-3 proizlazi iz mindfulness tehnika, koje uključuju potpuno svjesno prisustvo u sadašnjem trenutku. Mindfulness nas potiče da usporimo i uživamo u sadašnjem trenutku, čak i tokom svakodnevnih zadataka. Dokazano je da mindfulness ima pozitivne učinke na mnoge aspekte života, uključujući smanjenje stresa i anksioznosti.

Ostale tehnike za smirivanje uma

Slična tehnika je metoda 5-4-3-2-1 koja također koristi pet čula za uzemljenje. Ova metoda uključuje imenovanje pet stvari koje vidite, četiri koje možete dodirnuti, tri koje možete čuti, dvije koje možete namirisati i jednu koju možete okusiti. Druge tehnike uzemljenja uključuju pijenje vode, hodanje bosim nogama po travi, maženje kućnih ljubimaca ili slušanje muzike.

Opasnosti nekontrolisane anksioznosti

Nekontrolisana anksioznost može negativno utjecati na mnoge aspekte života, uključujući fizičko zdravlje. Može povećati rizik od srčanih bolesti, oslabljenog imunog sistema i gastrointestinalnih problema. Također može utjecati na vaš svakodnevni život, smanjujući kvalitet života i otežavajući obavljanje svakodnevnih zadataka.

Kako liječiti anksioznost

Postoji mnogo tretmana za anksioznost, uključujući lijekove, psihoterapiju i promjene načina života. Jednostavne promjene, kao što su smanjenje unosa kofeina, redovno vježbanje i zdrava ishrana, mogu pomoći. Kognitivno-bihevioralna terapija može pomoći resetirati negativne misli i pružiti vam zdrave tehnike suočavanja sa stresom. Važno je potražiti pomoć i podršku. Razgovor s nekim kome vjerujete ili traženje stručne pomoći može biti od velike koristi.

Može biti teško obratiti se drugim ljudima kada se borite. Ali ako se suočavate s anksioznošću ili depresijom, važno je potražiti podršku koju zaslužujete. Ne morate prolaziti kroz ovo sami!


Zaključne misli o anksioznosti i pravilu 3-3-3

Ako patite od anksioznosti, vrijedi potražiti pomoć za simptome koje imate. U tome nema sramote…a često, što prije se uhvatite u koštac s tim, lakše ćete je kontrolisati. Srećom, ne morate čekati da poduzmete korake za smanjenje anksioznosti, možete početi odmah u udobnosti svog doma. Pravilo 3-3-3 je jednostavna, brza i pristupačna tehnika za uzemljivanje koju može koristiti svako.

Tapkanjem u svoja čula vida, sluha i pokreta, možete postići mirnije stanje uma čak i uz anksioznost.