Bebe razumiju sve što im govorite!

Bebe već u dobi od šest mjeseci razumiju šta im se govori, otkriva najnovije istraživanje.Neki su roditelji već odavno posumnjali da se iza slatkog i nevinog gugutanja njihovih beba zapravo krije bistar i oštar um. Vjerovali ili ne, naučnici to sada i potvrđuju!

Kako tvrde u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences, šestomjesečna beba razumije gotovo cijeli vokabular roditelja. Ako roditelji sa njima razgovaraju normalno, ističu naučnici, bebe će u odrasloj dobi imati bolje jezične vještine.Istraživanje koje su proveli psiholozi pokazuje da bebe razumiju riječi koje čuju i to puno prije nego što ih nauče govoriti. To pobija staru teoriju da djeca počinju razumjeti jezik tek sa godinu dana.

Psiholozi Elika Bergelson i Daniel Swingley, autori istraživanja, uočili su da djeca dosta mlađa od godinu dana očima traže jabuku na kompjuteru nakon što im se postavi pitanje – ‘Gdje je jabuka?’. U istraživanju su učestvovale 33 bebe u dobi od šest do devet mjeseci, a naučnici su i sami ostali iznenađeni velikom količinom njihovog razumijevanja riječi,prenosi Tportal.

‘Mislim da je ovo istraživanje zapravo velika poruka roditeljima: možete razgovarati sa svojom djecom i budite sigurni da će ona razumjeti sve što kažete. Naravno, neće vam odgovoriti na to verbalno, ali će razumjeti. A što više razumiju, grade svoje znanje za budućnost’, istakao je dr. Daniel Swingley.