Deset dječijih poruka razvedenim roditeljima

Razvod roditelja za dijete može biti vrlo teško i bolno iskustvo. U djetetu se može javiti pravo rasulo emocija koje ne zna izraziti, a možda se i plaši izraziti ih kako ne bi povrijedilo roditelje. Zato će se ponekad lakše povjeriti psiholozima koji govore o tome što mališani žele poručiti svojim razvedenim roditeljima.

Često čujemo da ljudi ostaju u braku zbog djece i mnogi među njima to zaista tako doživljavaju. Istraživanja su dugo godina ukazivala na negativne posljedice razvoda na djecu, međutim, danas znamo da sam čin razvoda djeci šteti manje nego roditeljski sukobi. Prijateljski razvod bit će povoljniji za dijete od braka roditelja koji je ispunjen svađama i nasiljem.

– Kada se roditelji odluče razvesti, važno je da to zajedno kažu djetetu i predstave razvod kao odluku koju su donijeli oni kao odrasli ljudi, a vezano isključivo za njihov odnos, bez međusobnih okrivljavanja pred djetetom – ističe magistrica psihologije Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Djeci treba naglasiti (i više puta, posebno mlađoj) da ona nikako nisu kriva za razvod roditelja i da ne mogu ništa učiniti da roditelji opet budu zajedno.

Također je važno da djeca čuju da ih roditelji i dalje jednako vole i da se to nikad neće promijeniti, iako će se promijeniti mnoge stvari u životu. Dobro je djetetu objasniti što će se promijeniti i na koji način, kako bi mu se pružila struktura i osjećaj predvidljivosti.

Roditelji mogu očekivati svakakve reakcije od svoje djece – uglavnom su djeca tužna i ljuta.

– Važno je da djeca mogu slobodno izraziti svoje emocije i da im roditelji pruže podršku i utjehu. Također je dobro više puta naglasiti, i toga se držati na verbalnoj i neverbalnoj razini, da oba roditelja podržavaju odnos djece s drugim roditeljem – ističe Mia Roje.

Međutim, djeca se često srame ili boje pokazati osjećaje i reći roditeljima što ih tišti i zbog čega su tužna ili ljuta. Lakše će se ponekad povjeriti psihologu, a magistrica psihologije Tea Knežević iz Centra ”Proventus” dobro zna što to mališani žele reći svojim razvedenim roditeljima.

1. Znam da te malo manje slušam kad se vratim od mame/tate, ali treba mi vrijeme da se opet naviknem na tebe.

2. Nekad mi je teško reći ti da mi je bilo lijepo kod mame/tate jer se bojim da će te to povrijediti.

3. Sad te trebam malo više.

4. Stvarno mi je teško kad pričaš loše o mami/tati.

5. Ti se pobrini za mene kad sam s tobom, a mama/tata će kad sam s njom/njim.

6. Kad sam kod mame – fali mi tata, a kad sam kod tate – fali mi mama.

7. Nemoj me pitati puno o tati/mami. Ne znam što je bolje da kažem, a što da ne kažem.

8. Ne trebaš mi skrivati da si nekog uponao/la.  Ja to osjetim. Važno mi je samo da znam da si i dalje tu za mene kad te trebam.

9. Ne želim puno detalja o prošlosti, želim znati kako će izgledati budućnost.

10. Ja ne želim birati ko mi je draži, volim vas oboje.