Kad dijete neće da jede, šta učiniti?

Poznato nam je koliko su mame zabrinute kada dijete neće da jede. Po rezultatima nedavno sprovedenih psiholoških testiranja, majke se više nerviraju kada njihovo dijete neće da jede nego kada ima visoku temperaturu.
Kako se nositi sa tim problemom i eventualnim stresom koji taj problem može da prouzrokuje? Pokušajte obrok da pretvorite u zabavu – nemate šta da izgubite, osim djetetovog lošeg apetita. Za vas smo izdvojili nekoliko veoma praktičnih i primjenjivih savjeta.

Napravite hranu zanimljivom
Poznato je da djeca vole sve što je šareno i nasmijano, pa zašto onda ne biste djetetu pripremili šaren i nasmijan obrok? Od brokula napravite drvo, od kolutića mrkve sunce koje se smije (usta nacrtajte kečapom ili sosom od paradajza), a od pire krompira napravite planinu. Mogućnosti su raznovrsne, a sve što trebate jeste da se i sami zaigrate i oslobodite svoju maštu. Važno je da od obroka napravite zabavu, jer mallišan tada neće obraćati pažnju na povrće koje jede, već na priču koju mu pomoću likova i oblika napravljenih od hrane, pričate.
Ručajte zajedno sa djetetom
Uvijek sjednite za sto zajedno sa svojim djetetom. Nikada nemojte na brzinu hraniti svoje dijete. Uvijek odvojite dovoljno vremena za to, jer će u suprotnom mališan osjetiti vašu nervozu i, prirodno, neće htjeti da jede. Sjedite za sto zajedno, po mogućnosti i sami nešto pregrizite – ovakva atmosfera otvara apetit.

Spremajte hranu zajedno sa djetetom
Neka i vaše dijete učestvuje u pripremanju obroka. Dok pripremate hranu, pustite dijete da i ono svojim prstićima nešto mijesi. Pričajte mu o tome koliko je povrće zdravo i koliko će porasti ako bude redovno jelo određene vrste voća i povrća.

Birajte namirnice zajedno sa djetetom
U svaku kupovinu, kada nabavljate namirnice, povedite i dijete. Istraživanja pokazuju da djeca radije jedu ono što su sama kupila na pijaci. Stoga, ako želite da vaše dijete konačno počne da jede špinat ili grašak, pustite ga da ga samo stavi u korpu i da samo plati  prodavcu.
U društvu je ljepše
To znamo i sami po sebi. U društvu se slađe i ljepše jede, zato što obrok nije samo puko unošenje kalorija neophodnih za energiju, već je i društveni događaj. Svakako da ne možete uvijek organizovati obrok za svoje dijete i drugare, ali možete da za sto postavite njegovog omiljenog medu, ili lutku, pa i njih nahranite. Ovaj trik često upali.
Ovo su samo osnovne smjernice. Kao i svaki dobar roditelj, vi sami najbolje poznajete svoje dijete, tako da možete na ove zadate teme i da slobodno improvizujete. Na kraju, najvažnije je da obrok prestane da bude mučenje za vas i dijete, te da riješite taj problem kada dijete neće da jede.