Kako pristupiti novoj radnoj sredini!?

Završili ste školu ili studij i sada ste se po prvi put zaposlili. Život uz posao drugačiji je od života uz školu ili studij. Sada više nema progledavanja kroz prste kada se pogriješi, nema ponavljanja ispita, “markiranja” sa predavanja…

Sada nastupa stvaran život sa stvarnim odgovornostima. Normalno je osjećati se pomalo čudno, nelagodno i rezervirano u prvim sedmicama na novom radnom mjestu. Vi ste tek u procesu prilagođavanja na novu okolinu, ali nemojte dopustiti da vam se to razdoblje prilagođavanja previše oduži i na kraju upropasti posao.U nastavku nekoliko savjeta psihologa, kako i na koji način da sebi olakšate prilagođavanje na novi radni kolektiv.

1. UPOZNAJTE OKOLINU

U velikim firmama nadređeni upoznaju nove zaposlenike sa radnim mjestom, u manjim preduzećima to ovisi o samom nadređenom. Ako vas neko od nadređenih sam ne upozna s radnim mjestom, zamolite ga da to učini. Neka vas provede po firmi i upozna s kolegama. Lakše ćete naučiti funkcionirati u novoj sredini ako se potrudite upoznati je i saznati gdje se šta nalazi.

2. SPRIJATELJITE SE

Upoznajte se s novim kolegama i nastojte se sprijateljiti s njima. Provodite vrijeme s njima na pauzi ili nakon posla. Lakše ćete se prilagoditi sredini ako porazgovarate s osobama s kojima ćete dijeliti velik dio svog dana.
3. PERSONALIZIRAJTE SVOJE RADNO MJESTO

Dajte dašak svoje osobnosti svom novom radnom stolu. Stavite svoje licne stvari koje vas usrećuju ili poruke koje vas inspiriraju… Ovo će vam pomoći da ostanete motivirani. Ukoliko radno mjesto nije samo vaše, personalizirajte bar djelić stola.

4. NAUČITE SVOJ POSAO

Zamolite kolege da vas upute u posao koji morate obavljati, neka vam daju nekoliko savjeta što činiti. Nemojte se ustručavati pitati za pomoć, ako su korektni pružit će vam pomoć jer su i oni jednom bili u istoj situaciji.

5. NAĐITE SRODNU DUŠU

Pokušajte na poslu pronaći nekog s kim se možete poistovjetiti, nekoga tko voli stvari poput vas. Takva osoba će vam pomoći u teškim trenucima na poslu i dati vam podršku.
6. PREDSTAVITE SE

Predstavite se svojim kolegama i kažite nešto o sebi. To je jedan od najvažnijih koraka kako se lakše prilagoditi novoj radnoj sredini jer ćete kolegama dozvoliti da saznaju nešto o vama. Nemojte biti tajnoviti i držati se samo svog radnog stola.

7. SAMI ISTRAŽITE

Pokušajte se raspitati više o kompaniji za koju radite i vašem poslu od prijašnjih i sadašnjih zaposlenika. Ubrzo ćete saznati koliko ćete se lako uklopiti.

8. BUDITE POZITIVNI

Pozitivno zračenje privlači ljudi, a niko ne voli namrgođene ljude koji ruše atmosferu. Budite nasmješeni i pokažite interes da naučite sve o poslu koji ćete obavljati, te da se zaista želite uklopiti.

Please follow and like us:
0