Šikaniranje u školi izaziva zdravstvene probleme

Od kolijevke pa do groba najljepše je školsko doba, kaže narodna poslovica. Međutim, ne proživljavaju ga sva djeca isto.

Iako bi to trebalo biti razdoblje intenzivnog učenja i savladavanja novih vještina kao i socijalnih odnosa, ono na djeci često ostavlja neizbrisive tragove. Maltretiranje i fizičko nasilje, ignoriranje, ali i ogovaranje i ismijavanje razlozi su zbog kojih se neki nerado prisjećaju škole. Osim utjecaja na psihičko zdravlje i teškog stjecanja samopouzdanja zbog nepopularnosti, naučnici su otkrili da djeca prema kojima se školski kolege nisu baš najbolje ponašali tokom svog života mogu imati i ozbiljnih zdravstvenih problema, odnosno metaboličke poremećaje.

Istraživanje u Švedskoj koje je pokrenuto prije 27 godina utvrdilo je da su marginalizirani školarci u dobi od 40 godina razvili metabolički sindrom. A on uključuje rezistenciju na inzulin, nakupljanje masnoća oko struka, visok kolesterol i povišen tlak. A dobiveni rezultati na čak 900 ispitanika koji su praćeni sve te godine pokazuju i da su muškarci otporniji na maltretiranje te da se simptomi metaboličkog sindroma pojavljuju najčešće kod žena.

Please follow and like us:
0