Kako spasti brak koji propada?

svadjaAko mislite da je ljubavi između vas i supružnika istekao rok i osjećate da je situacija bezizlazna, dobro razmislite prije nego što se odlučite na razvod.Možda ipak ima nade!

Dr Suzan Hajtler, psiholog i bračni terapeut sa 25 godina staža, kaže da je svaki par koji se našao pred razvodom nakon njenog tretmana uspio da spase brak. Kako? Tako što bi supružnicima preporučila da savladaju slijedećih devet koraka.

1. Napravite spisak stvari zbog kojih se svađate. Tretman će biti gotov onda kad se uzajamno složite o rješenjima svih problema i kad naučite sve vještine njihovog rješavanja.

2. Usredsredite se na sebe. Pokušaji da promijenite partnera su besmisleni i kod njega stvaraju otpor. Umjesto toga, usmjerite energiju na to da imate ljubavi i razumjevanja i da zadržite dozu humora kad on radi stvari koje vi mrzite.

3. Ne budite negativni. Uzajamno blaćenje potpuno je beskorisno. To samo kvari pozitivan odnos i zato zaboravite na kritike, prebacivanje krivice, optužbe, ljutnju, sarkazam i sarkastične primjedbe.

4. Ostanite smireni. Čim osjetite da ljutnja raste, povucite se i smirite, pa se tek onda vratite i riješite problem sarađujući.

5. Bez svađe i povišenog tona recite šta vas tačno brine. Jednostavan način da to uradite kad vodite razgovor o osjetljivim temama je da se držite jednog od tri načina započinjanja rečenica: „Osjećam se…“, „Zabrinuta sam jer…“ i „Željela bih…“.

6. Donosite odluke dogovorom. Cilj je doći do rješenja koje će zadovoljiti oboje. Nema više insistiranja da se nešto uradi „na moj način“. Umjesto toga, kad se razilazite u mišljenju, poslušajte šta partner ima da vam kaže i pronađite rješenje koje je najbolje za oboje.

7. Eliminišite tri stvari koje uništavaju brak – ljubomora, zavisnost i nekontrolisan bijes uništavaju svaku vezu. Ako ste skloni nekoj od ovih navika, potražite pomoć i izbacite ih iz svog života. Ako vaš partner i pored obećanja ne mijenja ove navike, pokušaj da spasite brak mogao bi da bude greška.

8. Povećajte količinu pozitivne energije prema partneru. Više se smijite, više se grlite, češće upražnjavajte seksualne aktivnosti, budite zahvalniji, provodite više vremena zajedno, usredsredite se na ono što volite jedno kod drugog i više se zabavljajte kad ste zajedno. Najbolje stvari u životu su besplatne. I zapamtite, što više pozitivnog dajete, više će vam se vraćati.

9. Kao što automobil ne može da se vozi bez položenog vozačkog ispita, tako treba savladati i vještine uspješnog braka. Čim problemi počnu, čitajte knjige o tome i bez ikakvog srama potražite pomoć bračnog savjetnika kako biste naučili da bolje komunicirate i rješavate konflikte.

Please follow and like us:
0