Kako uspiješno učiti?

Učenje je kontinuirani proces sticanja znanja i traje cijeli život. Tradicionalno shvatanje da čovjek uči i može da uči samo u ranim periodima života – pogrešno je i prevaziđeno. U biti, čovjek uči – a kroz učenje nadograđuje i obogaćuje svoju ličnost – sve do poznih godina svoga života, možemo reći i do smrti.

Daćemo Vam nekoliko savjeta (posebno će koristiti učenicima i studentima) kako učiti sa razumijevanjem da bi rezultat učenja bio trajno sticanje znanja:

–         Nastojati da se gradivo analizira i dobro shvati, a ne samo memoriše – zapamti. Ono što učite morate razumijeti. Mozak funkcionira na takav način da, dok unosi nove informacije, pokušava da pronađe sličnost, poveznicu između njih i onih pohranjenih nekad ranije. Tako se gradivo “naslanja” jedno na drugo i ovako uskladištene informacije mnogo se duže zadržavaju u memoriji nego ono gradivo koje je samo naučeno “napamet”.

–         Nastojati pronaći glavne ideje u tekstu i izvoditi samostalne zaključke

–         Pokušati da se prepriča ono što se uči vlastitim riječima

–         Njegovati naviku za praktičnu primjenu stečenog znanja i stalno postavljati pitanje: ” gdje i kako se ovo što sam naučio/la može primijeniti u svakodne vnom životu”

–          Vježbati se tehnikama koncentracije pažnje i metodama uspješnog pamćenja

–         Stalno se preispitivati i nastojati da se poboljšaju metode učenja

–         Pokušati otkriti uzrok neuspjeha. Možda imate problem sa koncentracijom ili učite u pogrešno doba dana, kada niste najodmorniji i najspremniji za rad

–         Dobro upoznati svoj ”stil učenja” – svoje načine rada i učenja kako bi bio svjestan svojih jačih i slabijih strana

–         U toku učenja uvijek imati olovku u ruci i podvlačiti glavne pojmove i ideje u tekstu

–         Praviti zabilješke i kraće rezimee

Please follow and like us:
0