Porodični ručak na dan i problemi nestaju

4  su zlatna pravila za stvaranje prisnosti i povezanosti.
Nije lahko podizati djecu u ovim stresnim vremenima. Zbog dugih sati koje provodimo na poslu, visokoga stepena stresa i vrlo kratkoga vremena za opuštanje udaljavamo se od njih i zaboravljamo kada smo uopšte posljednji put proveli kvalitetno vrijeme s njima i vodili pravi porodični razgovor.

Ipak, postoji nekoliko prilično jednostavnih svakodnevnih odluka koje mogu imati veliki utjecaj na funkcioniranje naše porodice, ali i otkloniti neke od opasnosti koje se mogu pojaviti dok s radošću pratimo kako naša djeca rastu i postaju odrasli ljudi. Jedna od tih odluka, koju moderna nauka podržava jer donosi velike koristi, uživanje je u redovnim porodičnim obrocima.

Predstavljamo 4 zlatna pravila koja se odnose na zajednički porodični obrok.

1. Zaboravite na gurmanske obroke

Čak i najležerniji obrok može postati savršena prilika da se okupimo oko stola i podijelimo dnevne novosti, nade, težnje i brige. Studije potvrđuju da je razgovor tokom obroka prilika za stvaranje povezanosti i prisnosti, ali i uzajamno učenje jer djeca uče kako iznositi svoje mišljenje i raspravljati.

On može olakšati roditeljsku ulogu i pridonijeti stvaranju uzora te istodobno poboljšati porodične odnose, samopoštovanje kod dijece, njihov osjećaj vrijednosti i njihove društvene vještine te pomoći pri rješavanju manjih porodičnih stresova.

2. (Ne) jedite zatvorenih usta

Istraživanja su pokazala da djeca koja sudjeluju u razgovoru tokom redovnih porodičnih obroka postižu bolje rezultate u školi i imaju razvijenije društvene vještine. Štaviše, čini se da porodični obroci pomažu u prevenciji destruktivnog ponašanja kod tinejdžera (izostajanje sa nastave, izbjegavanje učenja i sl.).

3. Glasajte za raznovrsnost

Važna prednost redovnih porodičnih obroka u tome je što svakoga poučavaju boljim prehrambenim navikama. Djeca uče jesti raznovrsnije i uravnoteženije kombinacije osnovnih grupa namirnica, uključujući voće, povrće, žitarice itd. Studije pokazuju da su takve bolje prehrambene navike dragocjeni saveznici u borbi protiv pretilosti i poremećaja u prehrani.

4. Zatražite pomoć

Pozovite svoju djecu da kuhaju s vama, dopustite im da osmisle jelovnik, podstaknite ih da pozovu prijatelje, dopustite im da odaberu temu razgovora. Tako će u teškim trenucima imati trajne uspomene koje će im biti utočište i pomoći im da postanu psihički snažni.