Sukob s tinejdžerom: granice u svađi

Svađanjem učvršćujete vezu s tinejdžerom jer poručujete da ga prihvaćate i dok se ne slažete. Ljudi koji uspješno rješavaju sukobe su bolji partneri, ali i roditelji.Ako napustite prostoriju tokom žestoke svađe,dopustite i svome tinejdžeru da učini isto.

Napuštanjem prostorije šaljete signal da je svađa otišla u nepoželjnom smjeru i da ćete sebi dati nekoliko trenutaka da se ohladite prije no što nastavite raspravu. Tako učite dijete kvalitetnom svađanju, koje će mu pomoći u svim kasnijim odnosima.

Sukob je dio života, a dobro svađanje učvršćuje vezu s djetetom jer mu dopuštate da ima vlastito mišljenje, a istodobno poručujete da ćete ga, neovisno o svemu, voljeti.

– Kako bi svađe bile konstruktivne, pridržavajte se tri pravila – savjetuje psihologinja Joanne Stern. Prije svega, uspostavite granice. Dogovorite se s djetetom da je nedopustivo psovanje, vrijeđanje ili divljanje po kući. Nakon što se usuglasite oko granica, dijete je svjesno da ga vi, kao roditelj, možete kazniti ako ne poštuje dogovor. Stavite se u djetetovu kožu i sjetite se što sve ono prolazi.

To će vam pomoći da ga shvatite. Vi budite ti koji će usred žestoke rasprave ostati smireni, a dramatičnost prepustite tinejdžerima.

Okidači koji će (s pravom) razbjesniti svakog tinejdžera

Ne vraćajte se u prošlost, nego se držite teme o kojoj se trenutačno raspravlja. Nipošto ne uspoređujte dijete s drugima. Fraze tipa: “Tvoj brat to nikad ne bi napravio” su nedopustive. Zaboravite na izraze poput: “Kraj razgovora”ili “Dosta mi te je” jer pokazuju nedostatak uvažavanja djetetova mišljenja.

Život nakon loše svađe

Naučite se oporaviti od loših svađa. Recite djetetu: “Žao mi je. Znaj da te volim i, kad se ohladimo, idemo u kino”.

Pitanje za mirne rasprave

Pitanje: “Što ti zapravo želiš” pokazuje da vam je dovoljno stalo do djeteta da pokušate razumjeti njegove potrebe.