Ne pristajte na zamolbe, na svoju štetu!

Najjednostavniji način da se oslobodite impulzivnog pristanka na prijateljsku ili porodičnu zamolbu je da kažete da ćete razmisliti jer već imate određene obaveze.Ljude od malena uče govoriti “da” zato što je to pristojno, ali i kako bi očuvali mir u kući. No ako ste uvijek dostupni i nikad ne odbijate zadatak bilo šefa ili popuštate bližnjima, lahko biste mogli postati ogorčeni, tvrdi psiholog Simon Rego.

Ženama je puno teže reći “ne” zato što su odgojene tako da cijene i njeguju svoje odnose, no to za njih može biti jako stresno. Reći “ne” u situacijama u kojima to doista ne možete ili ne želite, značit će puno za vaše psihičko zdravlje u budućnosti.

Vaše tijelo zna pravi odgovor

Sasvim je prirodno da nečije potrebe stavite ispred svojih, ali ne baš uvijek. Najlakši način da provjerite ugađate li ljudima na kompulzivan način je da pratite svoju reakciju nakon što niste odbili nekome učiniti uslugu. Ako, nakon što ste pristali nekome pomoći ili po peti put čuvate djecu iako ste već imali dogovorene svoje poslove, osjećate nervozu ili zamjerate onome tko vas je zamolio za pomoć, vrijeme je da naučite reći “ne”, objasnila je psihologinja Linda Tilman s američkog Sveučilišta Tilman.

Izbjegnite brze odgovore

Ako vas netko na prepad npr. upita možete li mu pomoći urediti stan ili ga voziti nekamo, razmislite prije nego li pristanete. Ako ne možete odmah odgovoriti, recite mu da ćete se javiti jer morate provjeriti hoćete li moći. Na taj ćete način imati vremena za razmišljanje i posložiti svoje prioritete.

Upitajte se imate li vremena za to, što vi imate od toga i traži li vas taj isti “prijatelj” samo usluge ili nađe vremena i za druženje, savjetuje Susan Newman, socijalna psihologinja i autorica knjige “Book of No”.

Ublažite svoj negativan odgovor

I reći “ne” se može naučiti, a ako ne želite biti previše grubi, svoj negativan odgovor vrlo lahko možete ublažiti.

Sljedeći put  nakon što vas netko zamoli za pomoć, umjesto da ga izravno odbijete, recite da čuvanje djece zvuči zanimljivo i da biste rado pomogli sljedeći put, ali da sada nemate vremena, objašnjava Rego.

Nemojte se previše izvinjavati i objašnjavati zašto ne možete pomoći zato što biste se na kraju mogli zaplesti u priču i pristati. Umjesto toga, jednostavno recite da ne možete.

Želite li izbjeći izlazak, dajte onome ko vas poziva jasno do znanja da vam je žao. Možete na primjer reći – znam da si se veselila što će svi tvoji prijatelji doći na zabavu, upravo mi je zbog toga još više žao što neću doći. Na taj ćete način pokazati da suosjećate s njom što se toliko potrudila oko zabave.

Ako se bojite da bi vas nečije iznenađeno ili razočarano lice moglo pokolebati, počnite s negativnim odgovorom. To će vam pomoći da zauzmete stav i držite ga se, objasnila je Tilman.

Please follow and like us:
0