Ako se i svađate, postoje pravila

U trenucima kada vi i vaš muž stojite na suprotnim stranama, dok između tinja nevidljiva, a opet opipljiva linija neslaganja, vjerojatno ne želite prijeći granicu gdje bi jedna obična svađa mogla završiti prekidom odnosa.

Sačuvajte živce, dobar glas i odnos.

Lakše je rušiti bračne kule, nego ih sačuvati i nadograđivati. One moraju biti spremne odoljeti zubu vremena, životnim nedaćama i ponekad opasnom ljudskom faktoru. Ako ipak želite sačuvati svoj kutak sreće, pokušajte se na trenutak zaustaviti i brzinski izvagati šta možete izgubiti ako se rasprava nastavi.
Svađa većinom započinje s jednim razlogom, a završava s hrpom predbacivanja i duboko zakopanih zamjeranja koja kad-tad izađu na vidjelo. Iako je ponekad bolje raščistiti situaciju – stanje visokog stepena uznemirenosti nije vrijeme za konstruktivnu raspravu.

Sačuvajte ljubav, a bitne probleme raspravite hladnih glava i toplih srca jer u svađi je vruća glava, a hladno srce što nije recept za bračnu sreću.

1. Slušajte

Znate ono kad partner govori, a vi u glavi smišljate protuodgovor te ga ne slušate. Iako se ponekad čini – ali svađa nije natjecanje. Pričekajte, poslušajte i najbitnije čujte onoga nasuprot vas. To će uveliko pomoći nastavku rasprave.

2. Držite se problema

Ako ste se posvađali oko toga ko pere, a ko ne pere suđe – onda nemojte prijeći na zalijevanje cvijeća, iznošenje smeća i ostale banalne probleme. Po redu, jedan po jedan problem i doći ćete do rješenja.

3. Izvinjenje

Ako imate snage, izvinite se – makar i niste u potpunosti krivi. Samim tim što primjerice priznajete svoj dio krivice – smekšavate situaciju te nazirete svijetlo na kraju tunela.

4. “JA” poruke

U svađi pokušajte ne optuživati “suprotnu stranu”. Koristite JA poruke. Primjerice, nikad nemojte reći “ti si kriv”…, već “zbog toga što si učinio, ja se osjećam loše”. Na taj način ćete smiriti i razjasniti situaciju.

5. Snizite ton

Ako na nekog vičete, taj isti će odmah imati odbrambeni stav i reakciju kako se od nekog treba braniti. Iako, zvuči kontradiktorno – bolje će vas čuti ako tiše govorite.