Cigarete vode depresiji

Američka ministrica zdravlja izdala je priopćenje o utjecaju pušenja na ljudsko tijelo u cjelini.  U izvještaju je zaključeno da su negativne posljedice duhana na zdravlje trenutne i da duhanski dim ulazi u krvotok brzo i oštećuje svaki organ. Čak i povremeno pušenje ili udisanje tuđeg dima, može dovesti do ozbiljne bolesti ili smrti. Samo jedna cigareta ili izloženost tuđem pušenju, može izazvati srčani udar. Pušenje cigareta je uobičajeno u vojsci, u ratnim zonama. Vojni veterani koji pate od PTSP-a, često u duhanu traže spas.

U vojnoj bolnici i SAD je obavljeno istraživanje na 900 vojnih veterana. Polovicu veterana liječnici su liječili od PTSP-a, ujedno ih pokušavajući odviknuti i od pušenja, dok su drugu polovicu liječili samo od PTSP-a. Veterani koji su liječeni i od pušenja su u dvostruko većem broju odustali od cigareta, rezultat je istraživanja.

Istraživanja su pokazala da prestanak pušenja u stvari usrećuje ljude. Praćeno je više od 200 pušača koji su željeli prestati pušiti. Dobili su specijalnu naljepnicu protiv nikotina, savjetovanje i dogovoren datum prestanka. Učesnici u istraživanju su podvrgnuti standardnom testu na depresiju prije i nakon prestanka pušenja. Oni koji su prestali pušiti imali su vrlo male razine depresije. Nasuprot njima, oni koji su prestali, pa opet počeli pušiti bili su boljeg raspoloženja dok nisu pušili, a depresivniji kada su ponovno počeli.

Please follow and like us:
0