Neprijatnost i anksioznost možemo ublažiti pravilnom ishranom

Iako su dnevni stres i napetost neizbježni, neprijatnost i anksioznost možemo ublažiti pravilnom ishranom. Pokušajte slijediti neke od sljedećih savjeta kako biste popravili raspoloženje.
Smanjite unos kofeina- Previše gaziranih napitaka, kafe, čaja, pa čak i čokolade može premoriti vaš nervni sistem i dovesti vas na ivicu nervoze, a u rijetkim slučajevima izazvati i napade panike. Ako vam treba piće, popijte svježi sok od narandže ili neki opuštajući čaj. Pića ograničite na jedno do dva dnevno.Jedite složene ugljenehidrate – Za vrijeme perioda anksioznosti trebalo bi u ishrani povećati unos složenih ugljenihidrata. Ali to ne znači šećera. Čokolada i ostali slatkiši samo će vam kratkotrajno dati dobar osjećaj. Složeni ugljenihidrati će djelovati dugotrajnije i sistemski.Uzmite multivitamin – Iako se efektivnost vitaminskih dopuna u zadnje vrijeme često dovodi u pitanje, smatra se da vam ne mogu štetiti, a velike su šanse da će vam koristiti.

Pijte dovoljno vode – Osam čaša dnevno neka vam postane rutina. Vodu pijte pravovremeno. Kada osjetite žeđ već ste dehidrirani.

Biljni napitak – Gospina trava, matičnjak i neke druge biljke mogu vas umiriti i pomoći vam da otjerate depresiju. Ipak, nemojte se samostalno odlučivati na uzimanje, konsultujte se s ljekarom, a posebno ukoliko uzimate neke ljekove.

Please follow and like us:
0