Sindrom slomljenog srca

Žene psihički mogu podnijeti veliku količinu stresa, no to isto ne može i njihovo srce jer je drugačije građeno od muškog.

“Sindrom slomljenog srca” osam je puta češći kod žena nego kod muškaraca, a manifestira se slabljenjem funkcije srčanog mišića. A za sve je kriva građa ženskog srca zbog koje taj mišić drugačije reagira na stres od suprotnog spola.

Naučnici s medicinskog fakulteta Penn State zaključili su da problem leži u opskrbi srca krvlju. Stres ubrzava otkucaje, a krvi pritisak raste te se povećava opksrba kisikom, a sve kako bi se tijelo bolje podnijelo udarce, odnosno oduprijelo se vanjskim stresovima. No istraživanje je pokazalo da kod žena taj proces puno slabije funkcionira.

Dok su ispitanici oba spola vježbali matematičke zadatke, naučnici su u ih tri minute ometali kako bi situacija bila što stresnija. Kad im se izmjerio krvni pritisak i otkucaji srca, nije uočena nikakva razlika. Ipak, kod muškaraca je bio pojačan dotok krvi u srce dok je kod žena ostao gotovo kao i u stanju mirovanja.

– Žensko srce teže podnosi stres, pa se one trebaju osobito paziti u teškim životnim situacijama, jer intenzivno tugovanje i depresija ugrožavaju njihov zdravlje i život. Žene mogu imati više srčanih problema za vrijeme stresnih situacija upravo zbog manje opskrbe kisikom – zaključio je voditelj studije, dr. Chester Ray.