Svijet beba – odgovori koje ste tražili

 

Zašto koža bebe tako prijatno miriše? Da li možete istrenirati bebu da jede zdravo još dok je u materici? Da li beba osjeća ukuse dok je unutra? Zašto su svim bebama oči plave? Ovo su samo neka pitanja koja muče roditelje, a na koja dajemo odgovore u narednim redovima…

 

Mirisi

Ima nešto očaravajuće, čak opojno u mirisu novorođenčeta. Mnoge majke priznaju da satima mogu da udišu bebin miris.

Naučnici su otkrili da žene osjećaju specifičan miris svojih beba svega par dana po rođenju. Ne zna se tačno odakle ovi mirisni faktori dolaze, ali se sumnja da je u pitanju lojna žlezda na glavi i licu. Miris će zavisiti i od toga šta majka jede zato što dojenje utiče na miris beba.

Ukusi

Mnoge majke misle da jedenje ljute i začinjene hrane krajem trudnoće može da izazove prerani prodođaj.

Receptori za ukus se razvijaju od 13 do 15 nedjelje trudnoće i omogućavaju fetusu da osjeti slatko, kiselo i slano u maternici. Mirisi i ukusi onoga što majka jede se nalaze u plodovoj vodici i zaista beba osjeća sve što majka jede.

Navike u ishrani

Sjećanje na ukuse u maternici utječe na ukus djeteta za hranu u kasnijem životu.

Studije su pokazale da, ako mama pije čašu soka od mrkve 4 puta na dan u poslednjem trimestru, ili prvim mjesecima dojenja, njena beba će voljeti taj ukus kada ga jednom proba. Bebe čije majke jedu mnogo voća tokom trudnoće će u kasnijem životu takođe uživati u ovoj hrani.

Raspoloženje majke i bebe

Kako se majka osjeća u trudnoći može utjecati na bebu i njene pokrete u maternici. U studiji obavljenoj na Nagasaki Univerzitetu dokazana je ova tvrdnja.
Kada žene gledaju veseo film, bebe u maternici mašu rukama, kada su tužne i one su mirne i povučenije. Ovo se dešava usljed adrenalina koji se otpušta kada je majka pod stresom ili tužna i preusmjerava tok krvi iz maternice što beba osjeća.

Plave oči novorođenčadi

Boja očiju se nasljeđuje i utvrđuje na osnovu količine pigmenta melanina koji proizvodimo. Ljudi koji ne proizvode mnogo ovog pigmenta imaju plave ili sive oči dok oni koji ga proizvode imaju braon oči.

Po rođenju se proizvodi malo melanina, bez obzira na genetiku. Zato većina beba ima plavo-sive oči. Međutim, kako oči bivaju izložene na svijetlu, tako tijelo skuplja melanin. Bebe najčešće dobijaju pravu boju očiju oko šestog mjeseca i nakon toga je rijetko mijenjaju.

Zašto bebama pričamo smiješnim glasom?

I sami znamo da, kada pričamo sa bebama, to činimo čudnim i smiješnim glasom.  Navodno, bebe tako bolje raspoznaju riječi. Izgleda da je pretjeran način na koji se obraćamo bebama važan, zato što im drži pažnju.

(

Please follow and like us:
0