Zašto se bebe umire kad ih nosimo?

Vaša beba ne može ništa napraviti za samu sebe i zato se oslanja na vas da ćete se pobrinuti za sve što treba: hranu, toplinu, zaštitu.

Plakanje je način na koji vam govori da nešto treba. Novopečeni roditelji neće odmah znati prepoznati šta je bebi potrebno. No, s vremenom će učiti i naučiti prepoznati različite poruke plača. Kako će beba rasti, pronalazit će i nove načine komuniciranja.

Kad beba zaplače, roditeljski instinkt je podići je i umiriti. Vrlo često one prestaju plakati tek kad ih nosite. Razlog zašto se bebe umiruju nošenjem je jer je nošenje koordinirani set središnjih, motoričkih i srčanih odredbi.

– Dojenčad mlađa od šest mjeseci koju roditelji nose vrlo se brzo umiruje i prestaje plakati te im pada brzina otkucaja srca, u usporedbi s bebama roditelja koji su sjedili – kažu stručnjaci u zaključku svog istraživanja koje je objavljeno u časopisu Current Biology.

Novije spoznaje psihologa i pedijatara potvrđuju kako nošenje djeteta do 8. mjeseca života donosi isključivo višestruke koristi u razvoju i napretku djeteta, a o mogućnosti da ga razmazimo u tako ranoj dobi ne može se ozbiljno govoriti.

Kad je na majčinim prsima ili očevim rukama dijete ima priliku gledati poznato lice, slušati roditelja kako govori, diše, osjetiti kucanje srca. Tu mu je ugodno, ono manje plače, brže se smiruje, osjeća se zaštićeno što znači da je i svijet toplo i sigurno mjesto. Temelji budućeg pozitivnog stava o životu stvaraju se upravo na roditeljskim rukama. Taj osjećaj se u blažem intenzitetu zadržava i kad dijete malo poraste. Zato će nošeno dijete sigurnije kročiti prema životu i ljudima, ranije se osamostaliti, manje biti ovisno o majci i njezinoj konstantnoj pažnji, sigurnije se osjećati u zajednici i lakše s njom komunicirati.

I nema potrebe za strahom, vaše dijete vam govori sve, koliko dugo se želi nositi ili želi li se uopće nositi. Mnoge majke dvoje ili više djece svjedoče kako su se njihova djeca po tom pitanju potpuno razlikovala – jedno dijete se primjerice stalno željelo nositi dok je drugo brzo otkrilo čari samostalne igre i odbijalo nošenje. Zaista ne možete pogriješiti ako slušate potrebe djeteta i nijedan savjet ne doživljavate apsolutno pa tako i ovaj da se dijete treba nositi. Ne slušajte druge već radite onako kako vas vodi vaše dijete i unutarnji majčinski instinkt.

Mnogi psiholozi smatraju da je nošenje djeteta pozitivno za oporavak majke nakon porođaja. Ono skraćuje trajanje oporavka, smanjuje rizik od pojave postporođajne depresije, a zbog stalnog prisustva djeteta na grudima i procesi laktacije su brži.