Aplikacija za smanjenje anksioznosti

Terapeutkinja, koja je specijalizirala opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) je kreirala nevjerovatno pomagalo za pomoć pacijentima. Naime, ona je napravila aplikaciju za smanjenje anksioznosti.

Dr. Kristen Mulcahy često koristi metodu nazvanu terapija izloženosti, u kojoj pacijenti treniraju opiranje svojim nagonima u sve dužim vremenskim intervalima. Npr. neko ko se plaši zaraza može dobiti zadatak da dodiruje šteku, a da onda čeka pet minuta prije nego opere ruke.

“Znam da ta terapija pomaže. Najteži dio je natjerati ljude da je često prakticiraju”, kazala je Mulcahy.

Kako bi ohrabrila ljude da terapiju prakticiraju i kod kuće, ona je posljednje tri godine provela u razvoju aplikacije nazvane “Live OCD Free” za djecu i odrasle koji imaju OCD, prenosi Mashable.

Pacijenti u aplikaciju unesu raspored za treniranje radnji koje u njima izazivaju anksioznost. Onda aplikaciji kažu koliku anksioznost očekuju prilikom izvršavanja tih radnji. Kada dođe vrijeme za trening, aplikacija odbrojava postavljeno vrijeme za opiranje kompulzivnim nagonima. Nakon treninga, korisnik ocjenjuje koliku je anksioznost uzrokovala vježba.

Vremenom, treniranje otpornosti na kompulzivne nagone smanjuje količinu izazvane anksioznosti. Kada pacijent uspije uraditi neku radnju bez osjećaja anksioznosti, aplikacija im zadaje teži zadatak.

“Ono što sam im prije govorila je da se fokusiraju na nekoliko radnji svake sedmice. Sada uz pomoć aplikacije mogu raditi svojim tempom”, kazala je Mulcahy.

Aplikacija se već pokazala na djelu. U toku perioda od pet sedmica, većina pacijenata koji su je koristili su osjećali do 26 posto manje anksioznosti.

Za one koji zele vise informacija :

www.liveocdfree.com