Bolji lijek protiv depresije?

DepresijaLjekari pokušavaju da otkriju da li je pacijente koji pate od depresije bolje liječiti antidepresivima ili psihoterapijom. Međutim, istraživači iz SAD kažu da postupak snimanja mozga može da donese odgovor na tu dilemu.
Američki istraživači tvrde da su pronašli način da predvide da li pacijentu više odgovaraju antidepresivi ili psihoterapija. Iako još nije u upotrebi, naučnici kažu da će snimanje ostrvskog korteksa depresivnih pacijenata pokazati doktorima koji je tretman najefektivniji.
Ostrvski korteks ili insula se nalazi tik iznad uha i poznat je po tome što utiče na emotivni život. Ovaj dio mozga je bio ključni element istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu Emori u Atlanti u Džordžiji.
Prema ovoj studiji, na pacijente čija insula troši višak glukoze bolje utiče kognitivna bihejvioralna terapija (KBT), što je u stvari vrsta psihoterapije. Kod pacijenata čija je insula manje aktivna, odnosno čija insula troši manje glukoze antidepresivi su bolji izbor.
“Ako se potvrdi budućim testiranjima, biomarker koji ova studija odredi će biti, prema našim saznanjima, prvi objektivni kriterijum koji će određivati izbor tretmana za liječenje depresije” ,napisali su Helen Mejberg i njene kolege.
Dvije različite vrste depresije?
Rezultati su “zanimljiva hrana za misli”, kaže Volfgang Majer, psihijatar u Univerzitetskoj bolnici u Bonu, dodajući da ne bi trebalo da se precjene. “Ovo je samo malo istraživanje.” Istraživači su testirali 67 pacijenata, ali se njihova analiza oslanja na samo njih 38 – pacijenti koji se nisu uklopili u ovaj obrazac su isključeni iz rezultata.
Mejbergova i njene kolege misle da postoje dva oblika depresije koja mogu da se liječe ili antidepresivima ili psihoterapijom.
“Ova hipoteza je opasna, zato što potire trenutnu teoriju”, kaže Majer, dodavši da se trenutno najboljim tretmanom za tešku depresiju smatra kombinacija psihoterapije i lijekova. “Ako se ispostavi da su ovi istraživači u pravu, onda kombinovana terapija ne bi uopšte trebalo da pomaže pacijentima.”

Raste potrošnja antidepresiva

Od 1994. godine, upotreba antidepresiva u Njemačkoj se učetvorostručila, a i dalje je u porastu. Između pojedinih godina se u prosjeku uvećava za 10 procenata. Neki ljudi upozoravaju da se ovi lijekovi previše koriste. Diter Best, predsednik Unije njemačkih psihoterapeuta, kaže: “Naročito kod starijih žena, ljekari opšte prakse olako propisuju antidepresive, često i bez određivanja dijagnoze prije toga”.

Svaka četvrta žena starija od 80 godina uzima antidepresive, prema podacima koje iznosi Best. “Ali ove žene su najčešće samo usamljene”, kaže on.
Prije pet godina, Irving Kirš i njegove kolege sa Univerziteta Hal su u listu “Plos Medicine” napisali da je efekat antidepresiva samo malo veći nego onaj koji proizvode placebo pilule. Ono što često pomogne pacijentima je njihova vjera u lijekove koje piju, a ne sami lijekovi.

Neki tvrde i da je ekonomski interes farmaceutskih kompanija pravi razlog zbog kojeg raste upotreba antidepresiva. Majer, međutim, ne misli da je tako. „Antidepresivi deluju u slučajevima liječenja funkcionalnog poremećaja mozga.“ Ovi lijekovi smanjuju rizik od samoubistva, piše na Internet strani Njemačkog udruženja za psihijatriju, psihoterapiju, psihosomatsku medicinu i neurologiju.

(psiholog.ba/dw.de)