Djeca koja imaju TV i kompjuter u sobi su često umorna i dekoncentrisana !

tv-screen-timeDjeca koja imaju TV i kompjuter u sobi te redovno koriste ove medije manje su sklona rekreaciji te su često umorna i imaju poteškoće s koncentracijom. Stručnjaci zato smatraju kako dječje sobe trebaju biti slobodne od elektronskih uređaja!

TV i kompjuteri ne bi trebali imati svoje mjesto u dječjoj sobi, tvrde stručnjaci. Takvi uređaji mogu ometati san te su povezani sa slabijim pamćenjem i lošijim ocjenama u školi, a kvaliteta sna posebno je važna za djecu u godinama prije puberteta.

Novo finsko istraživanje uključilo je 353 djece starih između 10 i 11 godina koja su odgovarala na pitanja o navikama gledanja TV-a i korištenja kompjutera. Također su dali podatke o navikama spavanja, a upitnik je ponovljen nakon 18 mjeseci.

Što je više vremena dijete provodilo gledajući TV i igrajući se na kompjuteru, kasnije je išlo u krevet, pokazali su rezultati istraživanja. Također su manje spavali tokom sedmice, odnosno na dane kada su išli u školu.

Prisutnost TV-a ili kompjutera u sobi posebno je ometajuće djelovala na dječake. Stručnjaci sa univerziteta Helsinki također su utvrdili kako su djeca koja su puno vremena provodila uz TV i kompjutore manje sklona vježbanju te su umornija kada kreću na spavanje. I izloženost svjetlu ekrana također je faktor koji otežava spavanje.

Stoga stručnjaci zaključuju kako je bolje TV i kompjuter držati izvan dječje sobe. Ovo se posebno odnosi na period tokom sedmice  kada loš san (zbog elektronskih uređaja) utječe na učinak u školi i razvoj djece. Ako je i vaše dijete umorno i ima poteškoće s koncentracijom ili s ponašanjem zbog nedostatka sna, razmislite o njegovim navikama gledanja TV-a i prilagodite ih.