Spriječite zimsku depresiju

Depresija i melanhonija su česte pojave tokom zimskog perioda. Ukoliko primjetite da ste više umorni i depresivniji nego u ljetnim mjesecima, postoji mogućnost da patite od sezonskog afektivnog poremećaja.

Čak 10-20% svjetske populacije pati od ovog poremećaja, a veliki broj ljudi osjeća manjak energije i volje za rad tokom zime. Uzrok je najčešće manjak svjetlosti, što uzrokuje hormonalne promjene. Kada epifiza (endokrina žlijezda) smatra da je mrak, ona oslobađa hormon melatonin, koji ima uspavljujuće dejstvo. 

Postoje mnogi znakovi sezonskog afektivnog poremećaja:

 • promjene u apetitu, žudnja za slatkišima,
  gojenje,
  promjene u navikama spavanja,
  izbjegavanje društvenih situacija,
  smanjena sposobnost koncentracije,
  razdražljivost,
  smanjen nivo energije.

Savjeti za dobro raspoloženje tokom zimskih dana
Izađite napolje

Potrudite se da provodite više vremena napolju. Svjež vazduh i malo dnevne svjetlosti, a svjež i hladan vazduh će vas razbuditi i povećati nivo energije.

Imajte što više svjetlosti u vašem domu

Koristite lampe kako bi svetlost bila što intenzivnija. Takođe možete koristiti svijećice obogaćene citrusnim mirisima. One će vaš dom osvijetliti, dati mu poseban ugođaj i širiti mirise citrusa koji potiču dobro raspoloženje.

Nemojte nositi naočale za sunce

Nošenje naočala za sunce tokom zime će podstaći epifizu da oslobađa melatonin. Uobičajno je da nosimo naočale kada je sunce jače, ali treba imati na umu da je sunčeva energija najbolji lijek za loše raspoloženje.

Promjenite ishranu

Rizik od sezonskog afektivnog poremećaja se povećava ukoliko vam nedostaje bilo koja važna supstanca u organizmu. Važno je da ishrana bude uravnotežena i raznolika. Na taj način ćete pomoći tijelu da se odbrani od prehlade i gripa, a takođe ćete smanjiti rizik od nastanka sezonskog afektivnog poremećaja.  Potrebno je da vaša ishrana sadrži dosta voća i povrća, a najbolje je da ga konzumirate sirovog. Pijte dosta čajeva, svježe sokove (ne gazirane), grickajte mahunaste plodove i sjemenke.

Koristite suplemente

Sunce je poznato kao najbolji izvor vitamina D, što znači da se zimi moramo pomoći uzimanjem suplemenata. Vitamin B je zaslužan za dobro raspoloženje i olakšava borbu protiv stresa. Nedostatak vitamina B uzrokuje emocionalnu nestabilnost i smanjuje efikasnost raznih tjelesnih procesa. Stručnjaci preporučuju 50mg vitamina B dnevno.

Selen, magnezij i željezo su minerali koji su važni u smanjenju rizika od nastanka depresije, anksioznosti i čestih promjena raspoloženja. Ukoliko se ne hranite zdravo, posjetite ljekara i potražite savjet oko uzimanja suplemenata kako bi ste nadoknadili potrebne supstance.

 

( stetoskop.info/psiholog.ba )